A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 172 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami márciushoz képest 6,6 százalékos emelkedést jelent, de tavaly áprilishoz viszonyítva 1,7 százalékos csökkenést takar.

A tényadat kedvezőbb a várakozásoknál: elemzők arra számítottak, hogy a márciusi 1 millió 99 ezer után 1 millió 127 ezerre emelkedik a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Áprilisban immár a 13. egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból áprilisban éves szintre kivetítve 778 ezer ház építését kezdték el, ami 3,3 százalékkal magasabb a márciusi 753 ezernél.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 116 ezerre emelkedett a márciusi, egyéves mélypontot jelentő 1 millió 77 ezerről. Havi összevetésben 3,6 százalékkal emelkedett, éves összehasonlításban viszont 5,3 százalékkal csökkent a kiadott engedélyek száma áprilisban. A Reuters által megkérdezett elemzők jobb adatra számítottak, azt várták, hogy áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 130 ezer lakóingatlan építésére adtak ki engedélyt a hatóságok.

A befejezett lakóingatlan-építések száma áprilisban éves szinten 933 ezerre süllyedt, ami 11 százalékkal alacsonyabb a márciusi 1 millió 48 ezres mértéknél és 7,4 százalékkal kevesebb a tavaly áprilisi 1 millió 8 ezernél.

Tavaly szárnyalt az amerikai építőipar, több mint negyed százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez az év egészében. Mindazonáltal az 1990-es és a 2000-s évekhez képest az új lakások építése még mindig nagyon alacsony szinten áll az ingatlanbuborék szétpukkanásának következményeként.