Érdekes párhuzamot mutat, hogy Észak-Korea gazdasága azzal egyidőben lendült fel, hogy Kim Dzsongun elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök megkötötte az üzemanyag és- fegyverkereskedelmi szerződéseket az orosz-ukrán háborúra való tekinttel. 10 év óta nem volt ekkora növekedés jellemző az egyébként zsugordó phenjani rendszerre: öt év után először könyvelhet el GDP-növekedést, és nem is akármilyet – írja a Bloomberg.

A félszigeten elhelyezkedő ország bruttó hazai összterméke 3,1 százalékkal nőtt 2023-ban az egy évvel korábbi eredményhez képest, és idén meg fogja haladni az öt százalékot is az előrejelzések szerint

– tette közzé a hiteles forrásnak számító dél-koreai központi bank pénteken (az intézmény rendszeresen beszámol szomszédja gazdaságáról különféle intézményektől gyűjtött adatok alapján).

A nehéziparban és a vegyiparban összpontosult a gazdasági növekedés: 8,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Noha a jelentés nem tért ki arra, hogy ezek az iparágak foglalkoznak-e fegyvergyártással, megemlítették az elsődleges fémek termelésének növekedését, amelyek közé tartozhat a vas, az acél, a réz, a nikkel és az alumínium.

Így meg sem kottyan az izoláció

A 2016 óta tapasztalható legnagyobb növekedésnek köszönhetően nem csupán Észak-Korea gazdasága éledt újjá, de Kim Dzsongun rezsimjét is tovább betonozta, így lehetővé téve a vezetőnek, hogy kerülje a diplomáciát és fokozza az Egyesült Államok és Dél-Korea elleni fenyegetéseit. Egyszerre figyelhető meg a GDP-növekedés azzal is, hogy Kim figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok felszólítását, hogy térjen vissza a leszerelési tárgyalásokhoz, és visszavonta a Covid-19 világjárvány kezdetekor bevezetett határkorlátozásokat, amelyek a szankciók által sújtott gazdasága miatt a kereskedelem megszakítását sújtották.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea korábban azzal vádolta az autoriter vezetőt, hogy több millió lőszert és rengeteg ballisztikus rakétát küldött Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy segítse az orosz-ukrán háborúban. Az orosz elnök múlt hónapban, Phenjanban tett hivatalos látogatása után Kim ígéretet tett arra, hogy „feltétel nélkül támogatja” Oroszországot Ukrajna inváziójában, és úgy tűnik ez kifizetődni látszik az izolált ország számára.