Az Európai Unió immár második éve érte el a célt, hogy 90 százalékra töltse fel gáztározó kapacitását, hogy hetekkel hamarabb felkészülhessen a közelgő téli időszakra – írja az Euronews. A kitűzött kvótát 2022 júniusában vezették be, azt követően, hogy Oroszország megindította Ukrajna teljes körű invázióját, ezáltal súlyosbítva a COVID-19 kirobbantotta növekvő energiaválságot.

Tíz héttel a november 1-jei határidő előtt, augusztus 18-án érték el a kitűzött célt – jelentette be az Európai Bizottság.

Ez közel 92 milliárd köbméter gázt jelent, amely a 27 tagállam téli együttes gázszükségletének közel harmadát fedezi.

Ez nagyon jó jel a piac összképét tekintve azon képességünket illetően, hogy alternatív energiaforrásokat találjunk, és azt jó szinten tartsuk

– mondta csütörtökön a bizottság szóvivője. 

„Folyamatosan kapcsolatban állunk tagállamainkkal annak érdekében, hogy felkészüljenek a télre, ám egyelőre semmi jelét nem látjuk annak, hogy a közelgő télen bármilyen jelentős, új fenyegetéssel vagy kockázattal kell számolni” – folytatta.

Az ukrajnai háború kitörése után Brüsszel úgy döntött, hogy drasztikusan csökkenti az Oroszországból, mint fő szállítójától származó gázimportot, hogy megfosszák Moszkvát a háború finanszírozásához szükséges forrásoktól. Az oroszországi vezetékes gáz részesedése az EU-importban így a 2021-es 40 százalékról 2023 végére 8 százalékra esett vissza.

Jelentős mennyiségű földgázt talált a Mol

Három jelentős gáztalálatot ért el Pakisztánban a vállalat, napi 400-800 hordó kitermelése várható.

A részletekről ITT írtunk bővebben.