Hónapok óta nem jut sehova az Európai Bizottság, hogy honnan is közelítsen meg egy gázárszabályozási rendszert, amely egyszerre segít a tagállamoknak abban, hogy letörjék a magas költségeket, de közben az Európai Unió helyett a gázbeszállítók ne forduljanak az ázsiai piacok felé. Már ugyan van egy árazási mechanizmusra tett ígérete Brüsszelnek, hogy az LNG-szállítmányokra más árazás vonatkozzon, mint a vezetékes gázra. De a tagállamok közül 15 folyamatosan követeli, hogy egy új ársapkát vezessen be, amely minden gáztermékre vonatkozik, miközben 12 tagállam pedig vonakodik bármilyen szabályozástól.

Most az Európai Bizottság levelet írt az uniós nagykövetségeknek, hogy a november 24-i uniós csúcsra egy új javaslattal állna elő. A Bizottság diszkréten jelezte, hogy egy sima gázársapkát ellenez, akárcsak a Németország és Hollandia által vezetett országok egy csoportja, amely attól tart, hogy az alacsony árak elriasztják a gázexportőröket.

Egy uniós diplomata szerint a tagországok döntő többsége azt szeretné, ha a november 24-i ülés előtt a teljes javaslatot benyújtanák – írja a Politico.

„Az EU-nak rendelkeznie kell egy olyan mechanizmussal, amely korlátozza a túlzott gázárak olyan kiugrásait, mint amilyeneket augusztusban tapasztaltunk” – áll a levélben, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök írt alá, akinek országa tölti be az Európai Tanács soros elnökségét.

A Bizottság levele szerint az EU-nak fel kell készülnie a következő télre, amikor valószínűleg szinte egyáltalán nem lesz orosz gáz a piacon. A jövő év során a piacok valószínűleg továbbra is szűkösek maradnak, tehát erre készülve lép Brüsszel is majd valamilyen irányba.

A Bizottság azt tervezi, hogy fokozza az országok közös gázvásárlásra irányuló erőfeszítéseit, és más beszállítókat is próbálnak keresni. Végül a céljuk, hogy a jövő év elejére jogalkotási javaslatot terjesszenek elő a gáz villamosenergia-árakra gyakorolt hatásának csökkentésére.