A francia közvélemény-kutató intézetek exit polljai szerint Hollande 28-29 százalékot szerezhet, míg Sarkozy 25-26 százalékkal csak a második helyet tudja megszerezni. Arra nem lehetett számítani, hogy valamelyik jelölt már az első körben megszerezze a szavazatok 50 százalékával a győzelmet, így a várakozásoknak megfelelően ők ketten jutnak majd a május 6-ai második fordulóba - írta az Index.

Franciaországban az este nyolcas urnazárásig nem lehetett nyilvánosságra hozni exit pollokat, de a francia nyelvű belga médiában már hat után kiszivárogtak a választók megkérdezésével készült felmérések, amelyek alapján az ország tengerentúli területein is az ellenzéki jelölt győzött.

Magas volt a részvétel

Annak ellenére, hogy a kampány nem volt a legenergikusabb, és a választókat sem tüzelték fel túlzottan a jelöltek, a részvétel mégis közelített az öt évvel ezelőtti rekordhoz. Este hétig már 80,3 százalék adta le a szavazatát, míg 2007-ben 83,77 százalék szavazott az elnökválasztás első fordulójában.

Az exit pollok alapján a harmadik helyért folytatott szoros versenyt az első országos választásán elinduló, szélsőjobboldali Marine Le Pen nyerheti meg 17-20 százalékkal a szélsőbaloldali meglepetésember Jean-Luc Mélenchonnal szemben, aki 10-13 százalékra számíthat. Az ötödik helyre pedig a 2007-es mezőnyből Sarkozy mellett az egyetlen visszatérő François Bayrou végezhet 10 százalék körüli eredménnyel.