A Fed jelentése szerint 2014 első felében az Egyesült Államokban kissé gyorsabb ütemben növekedett a foglalkoztatottak száma havonta, mint 2013-ban. A gazdasági válság utáni időszakban összesen 9 millióval nőtt a munkahelyek száma.

A Fed adatai szerint a munkanélküliségi ráta 4 százalékkal van korábbi csúcspontja alatt, az elmúlt egy évben 1,5 százalékkal csökkent és júniusban 6,1 százalék volt. Janet Yellen szerint a gazdaság helyzete javul, de ez még nem egy lezárult folyamat, és a munkanélküliség fölötte van a Fed célszámának.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) csökkent, de a második negyedévben már növekedést várnak, habár az ingatlanpiacon még mindig alacsony a piaci aktivitás. A Fed elnökének személyes véleménye szerint közepes lesz a gazdasági növekedés üteme a következő években.

Májusban az éves infláció 1,8 százalékos volt, kissé gyorsult az év eleje óta, de még kisebb, mint a Fed 2 százalékos célszáma. A maginfláció májusban 1,5 százalék volt és a Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) többsége szerint 2014-ben az egész éves infláció 1,5-1,75 százalék körül alakul.

Janet Yellen megerősítette, hogy októberben befejeződik a Fed havi kötvényvásárlói programja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "jelentősebb" időnek kell eltelnie a kötvényvásárlások befejezése után, míg emelik a 0-0,25 százalékos alapkamatot.

Michael Crapo republikánus szenátor kérdésére a Fed elnöke elmondta, hogy a kamatemelésre nincs pontos menetrend, az a gazdasági növekedés ütemétől függ. Ha a növekedés üteme nem csökken, akkor valamikor 2015-ben emelkedhet az alapkamat, és 2015 végére 1 százalék körüli szintre nőhet.

A demokrata John Reed a hosszú ideig tartó munkanélküliségről kérdezte Yellent. A Fed elnök elismerte, hogy valóban nagyon hosszú egy átlagos munkanélküliség ideje, és a Fed monetáris politikája nem tud tagállami szinten segíteni. Janet Yellen szerint ez ellen a Fednek nincs igazi eszköze, de a szenátor kérdésére sem kritizálta az amerikai Kongresszust, amely többet tehetne.

David Vitter republikánus szenátornak adott válaszában Janet Yellen elmondta, hogy egyetért a szenátorral, és valóban jó lenne, ha a FOMC tagja lenne egy szakértő, aki takarékbankoknál dolgozott. A Fed elnöke szerint azonban rossz ötlet bármilyen szakértő tagságát törvényben előírni, mert szükségtelenül korlátozná a Fed mozgásterét.

Janet Yellent kérdezték a bankoknak a helyzetéről, amelyeknek a bukása kockázatot jelentene az egész pénzügyi rendszerre. Yellen szerint ezeknél a bankoknál már szigorúbbak a tőkemegfelelési mutatók, nagyobbak a tartalékok, és komoly stresszteszteket hajtottak végre.