A kongresszust értesítették a közelgő eladásról, amely több mint 50 F-15-ös vadászrepülőgépet, fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM), 120 mm-es harckocsi lőszert és nagy robbanóerejű aknavetőket, valamint taktikai járműveket tartalmaz – jelentette be az amerikai külügyminisztérium.

A fegyverek azonban várhatóan nem érkeznek meg Izraelbe egyhamar, ugyanis ezek olyan szerződések, amelyek teljesítése éveket vesz igénybe. Az eladott fegyverek nagy része arra szolgál, hogy Izrael hosszú távon növelje katonai képességeit.

"Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és az amerikai nemzeti érdekek szempontjából létfontosságú, hogy segítse Izraelt egy erős és kész önvédelmi képesség kialakításában és fenntartásában. Ez a javasolt eladás összhangban van ezekkel a célokkal"

– áll a washingtoni külügyminisztériumnak az eladásról szóló közleményében.

Történik mindez az amerikai elnökválasztás előtt pár héttel, egy olyan időszakban, amikor a Biden-kormányzatnak egyensúlyt kellett teremtenie Izrael folyamatos támogatása és egyes törvényhozók, valamint az amerikai közvélemény egyre hangosabb ellenkezése közepette, hogy a gázai polgári halálesetek magas száma miatt korlátozzák az ország katonai támogatását – állapította meg beszámolójában a CNBC.