Veszélybe kerülhet Szlovákia A+ besorolása a Standard & Poor's hitelminősítőnél, amennyiben a jelenlegi politikai helyzet rontja a közfinanszírozás konszolidálásának esélyét, illetve ha késlelti a folyamatban lévő reformok megvalósulását - idézte a Sme című napilap a társaság elemzőjét.

Iveta Radicova távozó kormánya kedden kudarcot vallott az euróövezeti mentőcsomag (EFSF) kibővítéséről szóló voksoláson, ahogyan az ahhoz kötött bizalmi szavazást is elveszítette.

A jobbközép kormány bukása, amely a jövő márciusra kiírt előrehozott választásokig maradhat hivatalban, a  tervezett reformokra nézve nyilvánvaló kockázatot jelentenek az elemzők szerint.

Abban az esetben, ha a jelenlegi politikai szituáció a közfinanszírozás rendbetételére vonatkozó elkötelezettség gyengüléséhez vezet, valamint a reformok elképzelhető késése esetén meg fogjuk fontolni azt, hogy a jelenlegi besorolás a realitást tükrözi-e - idézte a Sme az S&P elemzőjét, Ana Matest.

A négypárti szlovák kormány tavaly júliusban lépett hivatalba, és az egyik fő ígérete a költségvetési hiánynak az EU által meghatározott 3 százalékos GDP-arányos szintje alá csökkentése volt 2013-ra.

Az S&P augusztusban javította az ország besorolására vonatkozó kilátást pozitívra - emlékeztet a Reuters. A lépést a hitelminősítő azzal indokolta, hogy amennyiben sor kerül az ígért kiadáscsökkentésre, az adósságszintek stabilizálására és egyéb, tervezett reformokra, az felminősítést vonhat maga után.