A tervezet szerint a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a 25 év alatti álláskeresők tanulmányaik befejezését vagy pedig munkájuk elvesztését követő negyedik hónap végéig álláshoz vagy legalább gyakornoki helyhez jussanak. A bizottsági javaslatot a héten mutatja be Andor László szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos.

Brüsszel a tagállamokra bízná, hogy miként segítik munkához a fiatalokat, és támogatást ígér az Európai Szociális Alapból a foglalkoztatási programok megvalósításához - ismertette a javaslatot a német lap.

A bizottság adatai szerint a 25 év alatti korosztályban jelenleg 7,5 millióan semmiféle képzésben nem vesznek részt és állásuk sincsen. Ez évente 150 milliárd eurós - az összesített hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékát kitevő - terhet jelent a huszonhetek közösségének. A fiatalok munkanélküliségi rátája Görögországban és Spanyolországban rendkívül magas, meghaladja az 55 százalékot, Magyarországon, Bulgáriában, Cipruson, Írországban, Lettországban, Olaszországban, Portugáliában és Szlovákiában pedig meghaladja a 30 százalékot - idézett a FAZ a bizottsági kimutatásból.