Kína a reformok gyorsítására törekszik többek közt az elektromos energia- és olajárak meghatározását, valamint a vasúti, pénzügyi, telekommunikációs és oktatási szektorokat illetően.

A kínai gazdasági növekedés fenntartását szolgáló ágazatokat illető változások gyors foganatosítását szorgalmazta a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, melynek 2012-re vonatkozó reformtervét a hét végén fogadta el a kínai kormány - áll a kabinet honlapján.

A dokumentum értelmében a jövőben többszintű elektromos energia tarifákat vezetnének be a lakossági fogyasztók számára, tovább mélyítenék a nyersanyagok árazását illető reformokat, valamint piaci alapon határoznák meg a finomított olajtermékek árát a kelet-ázsiai országban. Utóbbi azt jelenti, hogy a jelenlegi központi kiigazítás helyett az ország három nagy olajvállalata önállóan dönthetne az eladási árról, amennyiben a hordónkénti ár nem haladja meg a 130 dollárt.

A tervezet a vasúti, pénzügyi, telekommunikációs és oktatási szektorokba való magánberuházás növelését is szorgalmazza, ennek elősegítésére a kormány részletes terven dolgozik. A jövőben a banki kamatlábak is piacorientáltabbak lesznek, a részvénykibocsátás és -visszavonás rendszerén is javítanak majd - áll a dokumentumban.

Kiterjesztik az ingatlanadót

Sanghaj és a közép-kínai Csungking (Chongqing) után újabb városokra tervezi kiterjeszteni az ingatlanadót a kínai vezetés - írja a sina.com hírportál hivatalos kormányzati forrásokra hivatkozva. Azt egyelőre nem lehet tudni, mely városok lakóit érinti majd az új adó bevezetése, az iparági szakértők szerint ugyanakkor az érettebb lakáspiaccal rendelkező, keleti part menti nagyvárosok lehetnek a legvalószínűbb célpontok, mindenek előtt Kuangcsou (Guangzhou) és Sencsen (Shenzhen).

A bejelentés némi megnyugvással szolgál az ingatlanpiac helyzete miatt aggódók számára, az adó ugyanis a piaci buborékok kialakulásának lehetőségét csökkenti, emellett alapvetően két fő célt szolgál. Egyrész a spekulatív lakásvásárlások visszaszorításában segít, másrészt az ingatlan- és telekárak csökkenése miatti tartományi bevételek kiesését ellensúlyozza.

Az ingatlanadót a központi vezetés tavaly kísérleti jelleggel vezette be, a túlfűtött ingatlanpiac lehűtésére való kísérletek egyikeként. Március elején arról írtak a kínai lapok, hogy hamarosan ingatlanpiaci lazítás jöhet, a központi vezetés azonban cáfolta az értesüléseket, s megerősítette: fenntartja a tavaly bevezetett korlátozásokat, így a magas központi kamatlábat, a második- és harmadik lakásvásárlás korlátozását és a megemelt kötelező önrészfizetési kötelezettséget.