Gyorsabban fut az Ebola-vírus Nyugat-Afrikában, mint az emberek, a több mint 50 százalékban halálos megbetegedést okozó kórokozó az ellene hozott intézkedések ellenére gyorsuló tempóban terjed - jelentette ki Anthony Banbury, az ENSZ Ebola-missziójának vezetője. A szakember a helyszínről videovonalon keresztül tájékoztatta a világszervezet Biztonsági Tanácsát a kétségbeejtő helyzetről.

Teljesen új helyzettel állunk szemben, amelyre nem dolgoztunk ki védekezési tervet - tette hozzá. Ha nem sikerül az eddig elfogadott elképzeléseknek megfelelően visszafogni a járvány terjedését, akkor a betegek száma drámaian bővülhet. Olyan új válsággal kerülhetünk szembe, amelyet nem lehet egyszerűen, az eddigi intézkedések némi bővítésével megfékezni - figyelmeztetett. Babury további pénzt kért egészségügyi központok létesítésére és az ápolószemélyzet bővítésére.

Vészjelzésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi előrejelzésére utalhatott, amely szerint két hónapon belül heti 5-10 ezerre mehet fel az új megbetegedések száma. Eddig valamivel több mint 8900-an fertőződtek meg és majdnem 4450-en vesztették életüket - legalábbis a világszervezet adatai szerint. Az egyetlen jó hírt Bruce Aylward, a WHO igazgatóhelyettese mondta kedden. Eszerint az Ebola történelmi központjában lassul a járvány terjedése. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy korai lenne ezt az ellenintézkedések sikerének betudni.