A jelek szerint teljes kört sikerült leírnia a forró pénzeknek Kínában, a Bloomberg tudósítása szerint hatalmas drágulás játszódott le az ázsiai ország egyes területein. Sencsenben a lakásárak egy év alatt 52 százalékkal ugrottak meg, de Sanghajban is méretes drágulás zajlott le, itt 18 százalékos emelkedést mértek.

A kínai állami hírügynökség ennek nyomán figyelmeztetést közölt, s óvta a befektetőket a pánikszerű vásárlásoktól. Eközben a kötvénypiacon ellentétes irányú folyamatok zajlanak, a legjobb minősítésű, ötéves lejáratú vállalati kötvények államkötvényekhez képesti hozamfelára 68 bázispontra emelkedett, miután januárban 8 éves mélypontot ütött 54 bázisponton.

Az ingatlanpiac túlhevülése komolyan érinti a kötvénypiacot. Az a pénz, ami most ingatlanokba áramlik, nem fog onnan gyorsan visszatérni, hiszen ezek jellemzően hosszabb távú befektetések - mondta a Bloobergnek a China Securities Co. egyik szakértője.

Csak óvatosan!

A nagy globális befektetési bankházak eközben arra figyelmeztetnek, hogy a kínai kötvénypiaci buborék könnyen ugyanúgy kidurranhat, mint a részvénypiac tavaly nyáron, s a külföldi befektetők ugyanúgy tömegesen hagyhatják el a kínai kötvényeket, mint tették azt a részvényekkel. Míg a megélénkülő belföldi kereslet nyomán a belföldi kötvénykibocsátások értéke idén 105 százalékkal emelkedett, addig a befektetők ingatlanpiac felé megindult vándorlása könnyen megnehezítheti a vállalati szektor számára az idén lejáró, mintegy 735 milliárd dollárnyi adósságának belföldi piacon történő refinanszírozását.

Az ingatlanpiac támogatása a kínai kormányzat számára fontos stratégiai elem a gazdasági lassulás elleni harcban. A héten mérsékelték a jelzálog hitelezők számára előírt kötelező tartalékráta mértékét, s megengedték, hogy rekordszintre mérsékeljék a minimálisan előírt törlesztőrészlet nagyságát, miközben a vásárlások értékhatárára előírt korlátozásokat is eltörölték több helyütt. A friss adatok szerint januárban 25 kínai nagyvárosban emelkedtek az újlakás árak, decemberben 21-ben.

A kötvénypiacnak nem tenne jót

A Hua Chuang Securities Co. elemzése szerint az emelkedő lakhatási költségek magasabb inflációt eredményezhetnek az országban, ez pedig a mostani gazdaságösztönző lépések mérséklését eredményezhetik. Mindkét jelenség rosszat tenne a kötvénypiacnak. Eközben a kínai jegybank egyik tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kínai monetáris politika komolyan kockáztatja egy ingatlanpiaci lufi kialakulását.