Hangos robaj rázta meg Mexiko City központját, miután robbanás történt az állami tulajdonban lévő Pemex olajvállalat központjában. A balesetben legkevesebb 25-en meghaltak, 100-an megsérültek és több tucat alkalmazott bennragadt a felhőkarcolóban, az utcára - amelyet gyorsan lezártak a rendőrök - törmelék hullott. A Reuters kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy egy gázbojler robbant fel. Ennek ellenére pokolgépek után kutatva bombakereső kutyákkal átfésülték az épületet. A helyi sajtó hírei szerint nem találtak semmit.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy sokan azt hitték, földrengés van, ezért pánikszerűen futni kezdtek a lépcsők felé. Egyikük attól tartott, hogy az épület ráomlik, és ahogy fogalmazott szendvicset csinál belőle. A Pemex először elektromos hibára hivatkozva részlegesen kiürítette az épületet, később elismerte a robbanást, de semmit sem közölt annak okáról.

Veszélyes nekik dolgozni

A Pemex, amely Mexikó egyik nemzeti büszkesége az ország olajiparának 1938-as államosítása óta, híres az elmúlt évtizedekben történt tömeges halálos áldozatokat követelő baleseteiről. Tavaly szeptemberben harminc alkalmazott életébe került, amikor robbanás történt a cég egyik észak-mexikói gázipari létesítményében. A legnagyobb katasztrófát 1984-ben jegyezték fel: akkor több mint 300-an haltak meg, miután egy Mexico City külvárosában lévő gázüzemben felrobbant egy berendezés.

Nyolc évvel később 200 életet követelt és 1500 ember megsebesülésével járt, egy föld alatti robbanássorozat Guadalajarában, az ország második legnagyobb városában. A balesetet követő vizsgálat a Pemex részleges felelősségét állapította meg. A vállalat híres gyenge hatékonyságáról és az irányítását fertőző korrupcióról, ugyanakkor egymaga produkálja Mexikó szövetségi adóbevételeinek nagyjából harmadát. A cégvezetés tervei szerint külföldi befektetők bevonásával javítanák a hatékonyságot és a biztonsági rendszereket.