Az Európai Unió keleti tagországainak megvan minden okuk arra, hogy megakadályozzák azoknak a szigorú gazdasági szankcióknak az elfogadását, amelyeket a közösség a Krím elfoglalása miatt Oroszországgal szemben hozhat. Saját gazdaságuk ugyanis brutális veszteségeket szenvedne el emiatt - állapítja meg már-már kárörvendően a Moscow Times orosz hírportál.

A volt szocialista országok helyzete nem teljesen azonos. Van köztük olyan, amely a Szovjetunió része volt, és olyan, amely nem volt tagja a szovjet blokknak. Többségük azonban a néhai béketábor lakója volt - derül ki az internetes site felsorolásából.

Bulgária

Az Oroszországból származó behozatal elérte a teljes bolgár import 18,5 százalékát 2013-ban. A vásárolt termékek és szolgáltatások értéke 6,6 milliárd dollár volt. A fő importcikkek az energiahordozók: Bulgária a Gazpromtól szerzi be földgázszükséglete 90 százalékát. Egyetlen olajfinomítója, amely a Lukoil tulajdonában van, orosz nyersolajat dolgoz fel.

A paksihoz hasonló bolgár nukleáris erőmű, amely az ország áramszükségletének 40 százalékát állítja elő, orosz gyártmányú és orosz hasadó anyaggal üzemel. A Bulgáriába látogató 2,6 millió turistából 700 ezren érkeztek Oroszországból tavaly. Az ország idegenforgalmi bevétele a GDP 13 százalékát adja.

Csehország

Viszonylag szerencsésebb helyzetben van Csehország, amely az 2012-es adatok szerint "csupán" gázszükséglete 66 százalékát szerzi be Oroszországtól. A cseh cégek tavaly 5,8 milliárd dollár értékű árut szállítottak az orosz piacra, ami az ország kivitelének 3,7 százaléka. Az Oroszországból érkező import értéke 7,8 milliárd dollár. A legnagyobb orosz acélgyártónak, az Evraznak üzeme van Csehországban.

Egy az Atomsztrojexportot is magában foglaló konzorcium indult a temelini atomerőmű több milliárd dollár értékű bővítésért folyó versenyben. A TVEL szállítja a CEZ áramszolgáltató atomreaktorainak tüzelőanyagát. A Csehországba látogató turisták, második legnagyobb csoportja, 10,4 százaléka - 759 ezer utazó - érkezett Oroszországból 2013-ban. A cseh kereskedelmi kamara becslése szerint a durva gazdasági szankciók 50 ezer állás megszűnéséhez vezetnének az országban.

Lengyelország

Oroszország szállítja a Lengyelországban felhasznált olaj 90 százalékát, illetve a gáz több mint felét. A lengyel-orosz külkereskedelmi forgalom értéke tavaly 36 milliárd dollár volt, ami Lengyelország export-importjának 8,8 százaléka. Oroszország a lengyelek második legnagyobb külkereskedelmi partnere.

Litvánia

A litván kivitelnek nagyjából ötöde irányul Oroszországba, bár ennek jelentős része reexport, azaz olyan termék, amelyeket litván cégek harmadik országokban szereznek be, majd továbbszállítanak az orosz piacra. Litvánia kisfogyasztói és ipara szinte teljesen kiszolgáltatott az orosz energiahordozó-szállításoknak. A litván GDP 10-15 százalékkal roggyanna meg, ha az EU kemény szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben - állítja Nerijus Maciulis, a Swedbank litván leányának vezető elemzője.

Magyarország

Magyarország legnagyobb EU-n kívüli külkereskedelmi partnere Oroszország. A kivitel értéke tavaly 3,5 milliárd dollár volt az teljes export több mint százmilliárdos értékén belül. A gázimport 80 százaléka érkezik orosz forrásból. A kormány a közelmúltban állapodott meg a Roszatommal a paksi nukleáris erőmű bővítéséről, amely ha elkészül - és a meglévő két blokk leáll - az ország áramszükségletének 40 százalékát fogja megtermelni.

A Richter gyógyszergyár legnagyobb piaca Oroszország. A cég nemrégiben arra figyelmeztette befektetőit, hogy az első negyedévben a rubel gyengülése miatt a vártnál kisebb lehet a nyeresége.

Románia

Az Oroszországba irányuló román export értéke 1,8 milliárd dollár volt 2013 első 11 hónapjában, ami a teljes kivitel 2,8 százaléka. Az import értéke 2,7 milliárd dollár volt, ami a teljes behozatal 4,2 százaléka. Románia sokkal kevésbé függ az orosz gázimporttól, mint a szomszédos országok - saját mezőiről teremti elő a hazai szükséglet 80 százalékát. Traian Basescu államfő nemrégiben kijelentette, hogy jelentéktelen hatása lenne az orosz szállítások leállásának.

Szlovénia

Szlovénia az elmúlt éveken jelentős exporttöbbletet halmozott fel Oroszországgal szemben. Teljes kivitelének 4,6 százaléka kerül az orosz piacra, ami 1,3 milliárd dollár bevételt hoz az országnak. Szlovénia legnagyobb tőzsdén jegyzett gyógyszergyártója, a Krka legjelentősebb piaca Oroszország. A vállalatnak üzeme van a kelet-európai országban. Tavaly 413,5 millió dollár értékben adott el termékeket orosz vevőknek. Ez teljes árbevételének negyede.

Szlovákia

Az Oroszországba irányuló szlovák export értéke 2013-ban 3,5 milliárd dollár volt, ami a teljes kivitel majdnem négy százaléka. Az import értéke 8,5 milliárd dollár volt. Szlovákia két atomerőműve orosz üzemanyaggal működik. A Roszatom tárgyalások folytat szlovák partnereivel új reaktorblokkok építéséről. Az ország majdnem 100 százalékban függ az orosz gáztól és a költségvetés jelentős bevételi tétele az országot átszelő vezetékeken átáramló gázért kapott tranzitdíj.