Narendra Modi indiai miniszterelnök és kormánya a bírálatok össztüze alá került, miután engedélyezte India gyógyszergyártóinak, hogy az tagállamok kormányainak és magánvásárlóknak is értékesítsenek koronavírus-oltásokat, ami brutális áremelkedést okoz – írja a Financial Times. Indiában a napokban terjesztették ki az oltási kampányt a 18 éven felettiek teljes körére, ám ezzel egyidejűleg a kormány engedélyezte a vakcinák szabadpiaci értékesítését. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a döntést a lehető legrosszabban időzítették.

Indiában a hét vége után április 26-án is rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 354 ezer esettel, ami 2800 ember halálával párosult. Szakértők szerint ezek a hivatalos adatok nem tükrözik a valós helyzetet, ami még ennél is sokkal rosszabb lehet. A kegyeleti ágazat nem tud megbirkózni a sok halottal, a kórházakban nincs elég ágy és hiányoznak az életmentő eszközök, például az oxigén is. Új vírusmutánsok, köztük a járvány új hullámát okozó, Indiában felfedezett B.1.617 variáns támadják az embereket.

A katasztrófa nyomán az USA, az Egyesült Királyság és az EU is sürgősségi készleteket küldött a kontinensnyi országba, ezen belül oxigént, lélegeztetőgépeket és az oltás gyártásához szükséges nyersanyagokat. A kormányt azért is bírálják, mert elrendelte, hogy a közösségi oldalakról távolítsák el azokat a posztokat, amelyek bírálják a válság kezelését. India a világ legnagyobb oltásgyártó országa, ám a gyógyszeripar nem tud lépést tartani a vakcinák iránti kereslet megugrásával, így hiány alakult ki a piacon. Az oltási kampány napi négymillió beoltottról hárommillióra lassult.

Csak a felét

Az új helyzetben a kormány fogja felvásárolni a havonta elkészülő 65 millió vakcinadózis felét, amivel a 45 évesnél idősebbeket igyekeznek ellátni. A tagállamok és a magánvásárlók a gyártók által megszabott, a kormánynak kínált árnál magasabb áron vásárolhatják meg az oltásokat, amelyeket vélhetően a 45 évesnél fiatalabbaknak ajánlhatnak fel. A két érintett cég a Serum Institute of India és a Bharat Biotech.

Az előbbi gyártja az AtraZeneca/Oxfordi Egyetem páros készítményét Indiában, amiért a tagállamoktól adagonként 400 rúpiát (5,35 dollár, 16 ezer forint) kér a magánkórházaktól pedig 600-at, miközben a központi kormánytól csak 150 rúpiát kap. A Bharat, amely hazai fejlesztésű készítményt kínál, 600 rúpiáért adja a termékét a tagállamoknak és 1200-ért a privát vásárlóknak.

Mindenre van magyarázat

A Serum azzal védi a mundér becsületét, hogy a magasabb árnak köszönhető több bevételből fel tudja pörgetni a vakcinák gyártását, a Bharat pedig azt kommunikálja, hogy a valós költségek megtérülése nélkülözhetetlen a további innováció finanszírozásához. Egy a gyártókhoz közelálló forrás szerint, ha nem teszik lehetővé az árversenyt ezen a piacon, akkor egyetlen újabb gyógyszergyártó sem hozza a termékét Indiába.

K Sujatha Rao, India korábbi egészségügyi minisztere úgy véli, hogy az árak felszabadítása óriási piaci előnyhöz juttatja a gyógyszergyártókat, és arra ösztönzi a cégeket, hogy főként a magánvevőknek próbálják eladni oltásaikat. Amíg a központi kormány volt az egyedüli vásárló, addig ez a helyzet erős alkupozíciót biztosított neki, ám ha belép a versenybe a magánszektor, azzal a fiatalabbak és jómódúbbak fognak jól jár, míg a szegények lesznek a vesztesek.

Pinarayi Vijayan, Kerala állami első minisztere azt mondta, hogy a tagállamok, amelyek költségvetését már eddig is megtépázták a járvány költségei bajban lesznek a magasabb vakcinaárak megfizetésével. Nem szabadott volna megsérteni azt az alapelvet, hogy járvány idején az oltás közvagyon, amelyet a közjó érdekében az államnak ingyen kell biztosítania az embereknek. A szabad piaci helyzet sem nem méltányos, sem nem hatékony elosztása az oltásoknak.