Az Európai Bizottság által javasolt adót a pénzintézetek közötti értékpapír-kereskedelemre és származékos ügyletekre vethetik ki, előbbire 0,1 százalék, utóbbira 0,01 százalék mértékben. A megerősített együttműködés elindításához legalább kilenc ország írásos nyilatkozata szükséges. Az FTT bevezetésére eddig 11 ország jelezte szándékát a bizottságnak.

Merkel: számottevő egyensúlytalanságok maradtak

Számottevő egyensúlytalanságok maradtak az eurózónában - jelentette ki Angela Merkel az Európai Unió állam- és kormányfői csúcstalálkozójának végeztével pénteken Brüsszelben.

A német kancellár sajtótájékoztatóján Görögországról azt mondta, Athénnak jó kilátásai vannak az eurózónában, amennyiben végrehajtja a vállalt reformokat, ugyanakkor van még tennivalója annak érdekében, hogy megfeleljen kötelezettségeinek. Hozzátette, hogy Görögország adósságválságának megoldásával kapcsolatban sürget az idő.

A hatvanmilliárd eurós tőkehiánnyal küzdő spanyol bankszektor problémáinak az eurózóna mentőalapjából történő közvetlen feltőkésítéséről a német kormányfő úgy nyilatkozott: visszamenőleges hatállyal ez nem lehetséges.