A Firefox internetes böngészőről ismert Mozilla elkezdte árusítani 1999 rúpiába (33 dollár, 7590 forint) kerülő okos telefonját Indiában. Az Intex Cloud FX néven forgalomba hozott készüléket egyelőre csak a Snapdeal online áruházban lehet megvásárolni. A telefonon a Mozilla Firefox operációs rendszere fut.

Ez az első olcsó mobil Ázsiában, amelyet ezzel az alapszoftverrel kínálnak - derül ki a BBC összefoglalójából. A telefongyártó cégek piackutatásai szerint az India lesz az okos mobilok leggyorsabban növekvő piaca a feltörekvő országok csoportjában a következő években. Az ázsiai feltörekvő piacokra számos vállalat úgy tekint, mint az utolsó olyan területre, amelyen még lehetőségük van termékeik értékesítésének lendületes bővítésére.

Indul a nagy cserehullám

A Mozilla közleménye szerint a Cloud FX-szel olyan készüléket akarnak az emberek tömegeinek kezébe adni, amelyet okos telefonként használhatnak egy hagyományos mobil áráért. A gyártó várakozása szerint az újdonság újradefiniálja, mit értük belépő szintű okos telefon alatt, értékesítése reményeik szerint óriási lendülettel fog megkezdődni - derült ki Li Gong, a Mozilla elnökének szavaiból.

Az elemzők lényegében egyetértenek ezzel. Arra számítanak, hogy az extraolcsó okos mobilok lehetővé teszik a feltörekvő országok szerény keresetű fogyasztóinak, hogy lecseréljék hagyományos készülékeiket egy okos - azaz az internet elérésére is képes - telefonra. Ugyanakkor ezek az eszközök persze nem úgy születtek, hogy felvegyék a versenyt a piac csúcsmodelljeivel, az Apple iPhone-jaival vagy a Samsung Galaxy sorozatával.

A Cloud FX-et az indiai Intex Technlogies gyártja. Memóriája elérheti a négy gigabájtot, rendelkezik Bluetooth és wifi csatlakozóval is. Használható két SIM-kártyával. Menüje számos nyelvet, köztük a hindit és a tamilt is támogatja. A Mozilla a következő hetekben további új okos telefonok bemutatására készül Indiában.