A Bank of America vagyonkezelési részlegének júniusi felmérésében a bank elemzői megállapították, hogy az elmúlt két évben a 21 és 43 év közötti befektetők 55 százaléka növelte készpénzállományát, szemben a 44 éves és idősebb befektetők körében tapasztalt 46 százalékkal.

A Business Insider cikke szerint 2023 végén a 44 éves vagy annál fiatalabb befektetők 63 százaléka nyilatkozott arról, hogy az elmúlt hat hónapban növelte készpénz-allokációját (szemben a 45 éves vagy annál idősebb befektetők mindössze 27 százalékával). Mindez ráadásul annak ellenére történt, hogy a fiatalabb befektetők optimistábbak voltak a gazdaságot, a jövedelmeiket, az élethelyzetüket és a befektetéseiket illetően. 

A millenniálok a Fed június 30-ai adatai szerint teljes pénzügyi eszközeik 19 százalékát birtokolták készpénzben, ami minden generációt összevetve a legnagyobb arány.

Az okokat elsősorban a felnőtté válásuk történetében kell keresni: sokan közülük középiskolások vagy egyetemisták voltak, esetleg a pályakezdő éveikben jártak a globális pénzügyi válság idején. 2009 és 2014 között a munkanélküliségi ráta 10 százalék vagy magasabb volt a 20 és 24 éves amerikaiak körében. Majd, amikor végre kikerültek a nehéz helyzetből, akkor beütött a COVID-19 világjárvány. 

A megtakarítások készpénzben való tartása nem tűnik elsőre nagy problémának, azonban az összes pénzünk megtakarítási számlán való tartása óriási pénzügyi hiba lehet, ha figyelembe vesszük annak alternatív költséget. 

Jó példa erre, hogy amennyiben 1000 dollárt tett volna valaki egy megtakarítási számlára 2023 júliusában, akkor októberre körülbelül 60 dollárt keresett volna, miközben ebből az 1000 dollárból körülbelül 1277 dollár lett volna, ha egy díjmentes indexalapba fektette volna.

Kiderült, miért nem tudnak búcsút mondani a készpénznek a magyarok

Bár folyamatosan nő a készpénzmentes fizetések iránti bizalom, ezek elkerülésének mozgatórúgója továbbra is szürkegazdaság.