Az energiapiac integritásáról és átláthatóságától szóló, az EP-ben szerdán 616-26 arányban, 24 tartózkodás mellett megszavazott rendelet (angol rövidítéssel REMIT) az EU energia-nagykereskedelmének egészét, különösen a gáz és az áram termelését és szállítását szabályozza.

A szavazás előtti plenáris vitában a parlamenti témafelelős, Jorgo Chatzimarkakis (liberális, német) azt mondta, a fogyasztóknak átlátható árazásra van szükségük, jelenleg viszont túl sok háttéregyezséget kénytelenek végső soron ők finanszírozni. A magas energiaárak Chatzimarkakis szerint jelentős hatással bírnak a foglalkoztatásra és a gazdasági növekedésre is. Európának transzparensebb, a visszaélésektől védett energiapiacokra van szüksége, ez a rendelet célja - fogalmazott a jelentéstevő.

Jerzy Buzek, az EP elnöke azt mondta, az energia alapvető fontosságú a gazdaság számára, ezért annak mindenki számára elérhetőnek kell maradnia. Az elnök üdvözölte a rendelet elfogadását, az ugyanis szerinte garantálja az átláthatóságot, és megelőzi a visszaéléseket az energia-nagykereskedelemben. A rendelet az egész EU-ban átláthatóbb árazást fog biztosítani - tette hozzá Jerzy Buzek.

Az Energiaszabályozó Hatóságok Együttműködési Ügynöksége (ACER) figyelemmel kíséri majd a kereskedelmi megállapodásokat, és adatokat bocsát a tagállamok rendelkezésére, hogy segítse őket a szabályszegések felderítésében.

A parlament azt kérte, hogy a nemzeti nyilvántartások alapján készüljön uniós lista az európai energia-nagykereskedőkről. Ezen regisztráció nélkül nem lehet majd kereskedelmi tevékenységet folytatni az EU-ban.

Az EP azt is elérte, hogy a tagállamok által kiszabott büntetéseknél figyelembe kelljen venni a fogyasztóknak okozott kár mértékét.