Az év végéig Kína eltörli az ausztrál homárra kivetett dömpingellenes vámokat – közölte szerdán Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, ezzel megszüntetve a két ország között négy éve fennálló az ausztrál gazdaságnak több tízmilliárd dollárba kerülő kereskedelmi akadályokat.

Albanese elmondta, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek laoszi csúcstalálkozóján Li Csiang kínai kormányfővel folytatott megbeszélés során állapodtak meg a homárkereskedelem az év végéig történő teljes visszaállításának ütemezéséről.

Ez a döntés a kínai újévre lesz időszerű, ami jó hír a homártenyésztésből élő ausztrál településeknek

– tette hozzá a kormányfő.

Ausztrália a koronavírus-járvány kezdetét követően nemzetközi vizsgálatot indítványozott a járvány eredetének felkutatására. Kína ezt követően számos ausztrál termékre, többek között a szénre, borra és homárra vámot vetett ki.

A kínai-ausztrál kapcsolatok javulásával a csütörtöki bejelentés előtt az összes ausztrál homárra kivetett korlátozást feloldották.

Az ausztrál bornak is kell cégér

Összeomlott októberben a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unióval, Kína felé bővítené kereskedelmi forgalmát Ausztrália. Anthony Albanese miniszterelnök ma érkezett tárgyalni Pekingbe.