Az efféle visszatérítések az orosz vállalkozások számára azonban komoly árfolyam- és jutalékveszteséget jelentenek, a hónap elején több meg nem nevezett orosz áruexportőr azt nyilatkozta, hogy a Kínával folytatott kereskedelem egyre nehezebbé vált, mivel még a jüanban történt közvetlen kifizetéseket is késleltették vagy befagyasztották.

A Business Insider felidézi, hogy a gondok decemberben kezdődtek el, amikor az Egyesült Államok másodlagos szankciókat vetett ki az olyan pénzintézetekkel szemben, amelyek segítenek Oroszországnak a szankciók kijátszásában.

Mindez Kínától az Egyesült Arab Emírségekig, Törökországig és Ausztriáig arra késztette a bankokat, hogy kínosan ügyeljenek rá, hogy ne kerüljenek célkeresztbe.

Júniusban tovább súlyosbodtak a problémák, miután az amerikai kormány pénzügyminisztériuma egy új, Oroszországgal szembeni kiterjedt szankciócsomagot vezetett be.

Emiatt azonban a moszkvai tőzsde kénytelen volt leállítani a dollár- és euróforgalmat.

A Kommersant orosz lap szerint a szigorodó korlátozások megkerülése érdekében emiatt egyes oroszoknak, akik kínai vállalatokon keresztül akarnak árut vásárolni, most közvetítőkön kell keresztül menniük, többletköltséggel.

A két ország közötti folyamatos üzleti tevékenység miatt tavaly 240 milliárd dolláros rekordot az orosz-kínai kereskedelem. Júniusban a Kínából Oroszországba irányuló, jüanban denominált exportja 4,76 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Kína támadó drónokat fejleszthet Oroszországnak

Kínai és orosz vállalatok egy Ukrajnában bevetett iráni modellhez hasonló támadó drónt fejlesztenek – közölték az ügyre rálátó európai tisztviselők. Ez pedig szerintük annak a jele, hogy Moszkva és Peking egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.