Csaknem 15 milliárd dollárral csökkent a közvetlen külföldi tőkebefektetések egyenlege a fizetési mérlegben a második negyedévben – derül ki Kína devizahatóságának nemrég közzétett jelentéséből a Bloomberg tudósítása szerint. Az első hat hónapban összesítve mínusz 5 milliárd dollár az egyenleg. Amióta közlik az adatokat, azóta ez a három hónapos időszak a második alkalom, hogy negatívvá vált az említett szám.

Ha a csökkenés az év hátralévő részében is folytatódna, ez lenne az első olyan év 1990 óta, amikor nettó kiáramlás lenne tapasztalható a közvetlen külföldi tőkebefektetések egyenlegében.

A Kínába irányuló külföldi befektetések az elmúlt években visszaestek, miután 2021-ben rekordszintre ugrottak, akkor elérték a 344 milliárd dollárt. A gazdaság lassulása és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt egyes külföldi vállalatok azóta folyamatosan csökkentették kitettségüket. A folyamatot erősíthette az, hogy Kínában az elektromos járművekre való átállás váratlanul érte a külföldi autógyártó cégeket.

A visszaesés annak ellenére következett be, hogy Peking egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a külföldi befektetések országba csábítására és megtartására, miután a tavalyi évben az eddigi legkisebb növekedést regisztrálták. A kormányzat demonstrálni szeretné, továbbra is nyitott és vonzó a külföldi vállalkozások számára.

Abban a reménykednek, hogy a külföldi vállalatok fejlett technológiákat hoznak az országba ellenállva az amerikai és európai nyomásnak, amely a Kínától való leszakadás irányába terelné őket.

A devizahatóság adatai a nettó tőkeáramlásokat követik nyomon, ezek tükrözhetik a külföldi vállalatok nyereségességének folyamatait és kínai tevékenységük méretének változását. A multinacionális vállalatoknak több okuk is lehet arra, hogy inkább külföldre irányítsák tőkéjüket, ezek közül a legegyszerűbb a kamatkülönbözet. A fejlett gazdaságokban a vezető jegybankok 2022 óta emelik a kamatlábakat, míg Peking a gazdaság ösztönzése érdekében csökkenti azokat.

A kereskedelmi minisztérium korábbi adatai azt mutatták, hogy az év első felében a Kínába irányuló új közvetlen külföldi befektetések száma a legalacsonyabb volt a járvány 2020-as kezdete óta.

A kínaiak is többet fektetnek be külföldön

Eközben a kínai cégek és magánszemélyek külföldi befektetései is rekordot döntöttek. A második negyedévben 71 milliárd dollárnyi tőkét vittek külföldre, ez 80 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakának 39 milliárd dollárjához képest.

A kínai cégek az elmúlt időszakban gyors ütemben növelték külföldi befektetéseik értékét, többek között az elektromos jármű- és akkumulátorgyártás területén.

Részvények: ez várható tőlük az elemzők szerint

A múlt heti nagy esések ellenére sem tűnik úgy, hogy véget ért volna a bikapiac a tőzsdén. A Bank of America elemzői szerint nincs itt a negatív fordulat, csak egyszerű korrekció történt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.