A globális élelmiszerellátás jövőjét meghatározó felfedezésről számolt be egy amerikai-kínai kutatócsoport az Euronews beszámolója szerint.
A klímaválság miatt világszerte sokkal gyakoribbá váltak a hőhullámok, amelyek a gabonafélék halálos ítéletét jelenthetik. A szárazság és a magas hőmérséklet hatására a növények védekezőképessége gyengül, a termés csökken és megjelennek a kártevők, melyekkel szemben a növény védtelen.
A kínai Tao Csen Hüzsong egyetem kutatócsoportja a Yale, a University of California, a Berkeley és a Duke University csapataival közösen kezdett egy, a magas hőmérséklettel szemben ellenálló növény fejlesztésébe.
A kutatócsoport elsőként a lúdfű nevű növénnyel kezdett kísérletezni és génváltoztatással létrehoztak egy hőségtűrő növényt. A következő feladat, hogy ezt génváltozatot a közönséges gabonafélékbe is átjuttassák, ami a globális élelmiszer-termelés szempontjából fontos eredmény lehetne. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a génmutáció használata a megtermelt növényben bármiféle ízbeli változással járna, vagy veszélyt jelentene a fogyasztók számára.
Legolvasottabb
Megjött a döntés: ez történik csütörtöktől az üzemanyagárakkal
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Pénzes boríték helyett keserű szájíz: sok a dühös munkavállaló
Bele ne főzze semmibe, inkább vigye vissza!
Véget ér az ingyenes fotózás: januártól belépőt szednek a Trevi-kútnál
Kezd beütni a baj, látogatási korlátozást rendeltek el egy magyar kórházban
Véget vet az EU az orosz gáznak: megszavazták, Magyarország perre megy
Jöhet az ónos eső: ezekben a vármegyében nem árt vigyázni
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk