Lord Peter Mandelson brit munkáspárti politikust kéri fel első számú uniós csatlakozási tanácsadójának Alaksandar Vucic szerb miniszterelnök. Mandelson dolgozott az Európai Bizottság kereskedelmi biztosaként is, tapasztalatai, tudása mellett az szólt mellette, hogy megbízása olcsóbb volt, mint ha Tony Blair volt miniszterelnököt próbálták volna megszerezni. Mandelson jelenleg a Policy Network kutatóintézetet vezeti. Élesen ellenzi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

Vucic szolgált a nacionalista baloldali néhai pártelnök Slobodan Milosevics egyik kormányában is, ahol a sajtó drákói szigorral végrehajtott korlátozása volt a feladata. Azóta azonban mérsékelt, Európa-párti, korrupcióellenes, jobb-közép politikussá formálta magát. Az áprilisi választásokat követően megígérte, hogy kivakarja a szerb gazdaságot a romokból, amihez kormányának egy sor népszerűtlen reformot kell végrehajtania.

Görög modell

A hét végén egyfajta őszödi beszéddel lepte meg a társadalmat, mint mondta Szerbia az államcsőd határán van, vagy ha valakinek nem lenne világos: olyan helyzetbe került, mint amilyen Görögország találta magát néhány évvel ezelőtt. Ha nem hajtják végre a költségvetési és más gazdasági reformokat, akkor Szerbia örökre búcsút mondhat az EU-tagságnak - tette hozzá a brit Telegraph összefoglalója szerint. A kormány 2020-ban szeretné bevinni az országot az unióba, de elismeri, hogy erre semmi biztosíték sincs.

Már a volt IMF-vezér is próbálkozott

2013 őszén már a szexbotránya miatt lemondott volt IMF vezérigazgató Dominique Srauss-Kahn is feltűnt, mint gazdasági tanácsadó, aki megkísérli az ország gazdaságának gatyába rázását. Akkor Strauss-Kahn úgy nyilatkozott: nem várhatók gyors eredmények,  "nincs varázspálcám". "Ez nem lesz egyszerű, a világgazdaság nem jó. A szerb gazdaságnak komoly problémái vannak, de szerintem a megfelelő erőfeszítésekkel ezek megoldhatók és sikereket érhetünk el".

A szerb társadalom gyorsan elöregszik, ma már több a nyugdíjas, mint a foglalkoztatott, az utóbbiak fele a közszolgálatban dolgozik. Ki tudja ezt fenntartani - tette fel a szónoki kérdést. Vucic a szocializmus örökségének tartja, hogy az emberek azt hiszik, jogosultak az állami támogatásokra. A kormány liberalizálni akarja a munkaerőpiacot, amit a szakszervezetek vehemensen elleneznek. Emellett 584 állami vállalat privatizációját vagy bezárását tervezik 2016-ig.

Rettenetes számok

A gazdasági problémákat színezik a nemzetközi politikai feszültségek. Az ukrán válság, az EU és Oroszország feszültté vált viszonya nagyon kényelmetlen helyzetbe hozhatja Belgrádot, amely hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Moszkvával. A Gazpromnak 250 millió euróval tartozunk - mondta a miniszterelnök -, erősen függünk a gáz árától. Fenn akarjuk tartani a tradicionálisan jó orosz-szerb kapcsolatokat, de fő célunk az európai uniós csatlakozás.

A Kurir című helyi lap hét végi értesülése szerint idén 7,1 százalék lehet a költségvetési GDP arányos hiánya. A költségvetési tanács ugyanakkor 8,7 százalékos becslést ad - írta az Inserbia hírportál. Milojko Arsic közgazdász azt mondta a Kurirnak, hogy az állam 2,5 milliárd euróval többet költ, mint amennyi bevételre a az adókból és már forrásokból szert tesz. Elkerülhetetlen az adóbehajtás hatékonyságának javítása, a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentése. Minél előbb, annál jobb.