Már ezer szerbiai orvos írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az Ujedinjeni protiv kovida (Együtt a covid ellen) csoport nyílt levélben határolódott el a köztársasági válságstábtól, és annak lemondását követeli - írta a szerb sajtó cikkei alapján a vajdasági Szabad Magyar Szó. Néhány nappal korábban jelent meg 350 orvos aláírásával a követelés.

A nem formális szervezet a nyílt levélben arról ír, hogy a Szerbiában kialakult járványhelyzet teljes egészében a köztársasági válságstáb felelőssége. Szerintük eltitkolták a betegekkel és elhunytakkal kapcsolatos adatokat is, ezért független vizsgálatot követelnek, valamint a köztársasági válságstáb lemondását. Darija Kisic Tepavcevic, a válságstáb tagja reagált a levélre, többek között azt mondta, hogy a nyílt levelet aláíró orvosok nem jártasak a járványügyekben, ezért rosszul ítélik meg a helyzetet.

Nem agresszívebb, mint az olasz

Eközben Predrag Kon járványügyi szakember, a válságstáb tagja kijelentette, nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a Szerbiában terjedő koronavírus agresszívebb lenne ,mint az, amely Olaszországban pusztított. Az epidemiológus szerint néhány hónappal ezelőtt a szerb szakemberek is azt hitték, hogy az Olaszországban és Svájcban terjedő vírus agresszívebb, de nem így volt.

Arra a kérdésre, hogy ugyanaz a személy többször is megfertőződhet-e a vírussal, azt felelte, hogy emlegetnek olyan eseteket, amikor ez megtörtént, ám azt senki sem mondta, hogy ez általános jelenség, ezt csak a média próbálja meg úgy beállítani, mintha az lenne.

Új kórházak épülnek

Szerbiában egyébként egy nap alatt 21 605-ről 22 031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 499-re nőtt.

Aleksandar Vucic csütörtökön Belgrádban bejelentette, hogy decemberig két új kórházat építenek Szerbiában, amelyek feladata a koronavírus-fertőzöttek kezelése lesz. Az intézmények építése a jövő héten kezdődik meg Belgrádban, valamint a közép-szerbiai Krusevácon. Az intézmények december elsejére készülhetnek el, hogy a járvány második hullámának fertőzöttjeit már ott kezelhessék - mondta az elnök az MTI tudósítása szerint.