Lengyelország megelőzte Portugáliát az Eurostat jóléti mutatói szerint. Ez az első eset, hogy - miután 2015-ben sikerült megelőzniük Görögországot - egy másik nem volt szocialista országnál is jobban teljesítettek - derül ki a Notes from Poland cikkéből. Az európai statisztikusok, az egy főre eső GDP-t veszik alapul ennek a mutatónak a számításánál, amit korrigálnak az árkülönbségekkel, azaz végül a lakosság vásárlóerejét hasonlítják össze.

Vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre eső lengyel GDP 76,9 százaléka volt az EU átlagának, ami majdnem három százalékponttal magasabb a 74,1 százalékos portugál adatnál. A következő célpont a 40 milliós Lengyelországhoz hasonló népességű Spanyolország lehet, amelynek adata most 84,4 százalék volt.

Ugyanakkor a lengyelek még rosszabbul állnak, mint több régiós ország. Csehország adata 91,5, Szlovéniáé 90,1, Litvániáé 88,2, Észtországé 87,4 százalék volt. Magyarország a lengyelek mögött kullog 75,7 százalékkal. Az élen egyébként Luxembourg áll 277,5 százalékkal, utána 220,6-del Írország, majd 133,3-mal Dánia jön, míg hátulról 55,4 százalékkal Bulgária az első.

A lengyel gazdaság növekedése volt a legnagyobb az EU-ban az elmúlt három évtizedben, 2021-ben 5,7 százalékos volt a bővülés, amire 14 éve nem volt példa. Ezzel párhuzamosan a lengyelek küszködnek a legmagasabb inflációval az unióban. A pénzromlás éves üteme 11 százalék volt márciusban, amit 20 éve nem szenvedtek el a vásárlók.