Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, a "trojka" pénteken érkezett Athénba a 130 milliárd eurós támogatási csomag feltételeinek teljesítésében elért eredmények felmérésére. A vizsgálat eredményén múlik a csomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének folyósítása, amelynek elmaradása fizetésképtelenné tenné az országot. A küldöttség vasárnap találkozik a görög pénzügyminiszterrel. A vizsgálat előreláthatóan októberben zárul.

A görög parlamentnek még el kell fogadnia azt a 11,5 milliárd eurós kiadáscsökkentő csomagot a 2013-2014-es periódusra, amelynek hiányában leállnak az országot 2010 május óta működésben tartó támogatások.

A görög miniszterelnök hangsúlyozta: a pénzügyi célkitűzések teljesítése érdekében elengedhetetlen, hogy az ország ismét növekedési pályára álljon, és munkához juttassák a munkanélküliek seregét. A munkanélküliség már robbanás közeli mérteket öltött, "a görögök eljutottak tűrőképességük határára" - fogalmazott Antonisz Szamarasz, hangsúlyozva, hogy már látszaniuk kellene az áldozatok hozadékának.

Rekordon a munkanélküliség, szigorítják az adóellenőrzést

Az elmúlt három évben tett megszorító erőfeszítések ellenére sem sikerült az egymást követő kormányok egyikének sem hatékony megoldást találnia az adóelkerülés problémájára, ami különösen a szabadfoglalkozásúak és az egyéni vállalkozók körében dívik.

A görög pénzügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy mintegy 54 ezer polgárt vonnak adóellenőrzés alá az elkövetkező néhány napban, olyanokat, akik 2009, a krízis kezdete óta összesen mintegy 22 milliárd eurót utaltak át külföldi bankszámlákra. Az ellenőrzést azzal a több mint 3 ezer emberrel kezdik, akik egyenként legalább egymillió eurót utaltak át.

A pénteken közzétett adatok szerint Görögországban a második negyedévben évi 6,3 százalékkal csökkent a GDP, nagyobb mértékben a múlt havi előzetes 6,2 százalékos adatnál. Az első negyedévben a GDP évesítve 6,5 százalékkal csökkent. A bruttó beruházások a júniussal zárt három hónapban 19,4 százalékkal, a fogyasztói kiadások pedig 7,2 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest.

A héten napvilágot látott statisztikák szerint a munkanélküliek száma meghaladja a háború utáni rekordot jelentő 1,2 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig szintén rekordon, 24,4 százalékon áll. A fiatalok körében az arány több mint ötven százalék.