Az amerikai jelentés szerint a 24 milliós országban minden huszadik ember aktív katonai szolgálatban áll, további 25-30 százalék pedig a félkatonai vagy tartalék egységekbe sorozva kell várja a mozgósítást - olvasható a portálon.

A szárazföldi erők nagyságát mutatja, hogy a 950 ezer fős hadsereget 4200 tank, 2200 páncélozott jármű, 8600 tüzérségi löveg és több mint 5500 aknavető "gépesíti".

E csapatok erejét elsősorban a hagyományos kínai és orosz fegyvereken nyugvó katonai potenciál jelenti, de az utóbbi időben Észak-Korea új tankokat, tüzérséget és gyalogsági fegyvereket is felvonultatott. Az erőforráshiány és az elavuló eszközök ellenére Észak-Korea képes lehet jól előkészített katonai offenzívába kezdeni Dél-Korea ellen - áll a jelentésben.

A légierő a gyenge pont

A tengeri haderőt 60 ezer hajós, 430 járőrhajó, 260 kétéltű/partraszálló egység, 20 aknaszedő hajó, 70 tengeralattjáró és 40 támogató hajó jelenti.

Az észak-koreai légierő 110 ezer fős létszámú, több mint 800 harci repülőgépet, mintegy 300 helikoptert és több mint 300 szállító-repülőgépet tartalmaz. Évtizedek óta nem szereztek be új vadászgépeket. A légierő krónikus üzemanyaghiánnyal és a pilóták minimális repülési óráinak problémájával is küzd, a légvédelmi rendszerek siralmas állapotban vannak.

Kiberprojektre feküdtek rá

A különleges erők becsült létszáma 180 ezer fő lehet. Technológiailag gyengébbek és logisztikailag elmaradottak a világ elitcsapatai mögött. A jelek szerint azonban keményen dolgoznak kiberképességek fejlesztésén.

A nukleáris fegyverek száma nincs megadva a kongresszusi jelentésben. Külső források "esetleg több mint egy tucat"-ról tesznek említést - írta a hvg.hu.