Az északi-tengeri Brent kőolaj hordónkénti (159 liter) ára péntek kora délután 109,10 dollár volt, pénteken 0,31 százalékkal, 0,28 dollárral nőtt. Az amerikai WTI-olaj ezzel párhuzamosan 0,20 százalékkal, 0,21 dollárral drágult, hordónkénti ára 102,69 dollárra nőtt.

Carsten Fritsch, a Commerzbank munkatársa szerint az európai extra pénzpiaci likviditás több pénzt hagy szabadon az olajvásárláshoz, ezért volt drágulás. Mark Keenan, a Societe Generale árupiaci elemzője szerint azonban bármilyen áremelkedés csak korlátozott lehet, mert az ukrajnai választások után viszonylagosan csökkent az orosz-ukrán feszültség.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerda késő este elmondta, hogy az Egyesült Államok fél évig felfüggeszti azokat az erőfeszítéseit, amelyek azt célozzák, hogy Irán kőolajeladásai tovább csökkenjenek a világpiacon. Ez elvileg mérsékelhette volna az olaj árát, de péntekre látszódott, hogy a kereskedők gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták a bejelentést.

Az elemzők szerint a következő fontos esemény az olajpiacok számára az amerikai kormányzat májusra vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adata lesz, amelyet péntek délután hoznak nyilvánosságra. Ha a foglalkoztatottsági adat a vártnál jobb lesz, akkor az az amerikai gazdaságban lejátszódó kedvező folyamatokra utal, így újból drágulhat tőle a kőolaj.