A két politikus egybehangzóan jelentős és pozitív döntésnek nevezte az EKB által csütörtökön bejelentett kötvényvásárlási programot, bár hozzátették, hogy ez önmagában nem elegendő. Olaszországnak mindenképpen folytatnia kell a megkezdett reformokat - mondta Angela Merkel.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy Itália "turbó-sebességre" kapcsol és néhány hónapon belül lezárja a kormánya által elindított intézményes-politikai reformcsomagot.

Merkel és Renzi nem részletezték, mely EU-reformokról egyeztettek. Az olasz miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az EU tagállamainak "együtt kell átírnia az európai történéseket". Az ukrán válsággal kapcsolatban Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU egységes a válsághelyzet kezelésében. Fordulatban reménykedünk - tette hozzá.

Olasz elemzők szerint a német kancellár firenzei látogatásával Matteo Renzi saját kormánya támogatottságát akarta bizonyítani alig néhány héttel a december végén lezárult olasz EU-s elnökség után, valamint a Giorgio Napolitano államfő lemondásával meggyengült olasz belpolitika helyzetben. A Corriere della Sera olasz napilap beszámolója szerint Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Palazzo Vecchio reneszánsz palotában csütörtök este rendezett vacsorával megpróbálta elkápráztatni vendégét, Angela Merkel azonban konkrét kérdéseket tett fel a 2014-ben kinevezett Renzi-kormány által megkezdett reformokról és az olasz politika alakulásáról. "Legyél nyugodt, még sokáig el kell viseljél római kormányfőként" - idézte a Corriere Matteo Renzi Angela Merkelnek mondott szavait.