Narendo Modi indiai miniszterelnök moszkvai látogatása során csütörtökön során több mint 7 milliárd dollár értékű orosz fegyver vásárlásáról írnak alá megállapodást - értesült delhi kormánykörökből a Kommerszant. A vizit tárgyalásainak egyik központi témája lesz a katonai és a haditechnikai együttműködés.

A látogatás mintegy bevezetőjeként a múlt héten kötöttek szerződést a legmodernebb orosz rakéta- és légvédelmi rendszer, legalább öt darab Sz-400-as megvételéről 2,5 milliárd dollár értékben. Kína után ezzel India a második ország, amelynek Moszkva hajlandó szállítani ebből a rakétarendszerből, aminek hadrendbe állítását még az orosz hadseregben is csak most kezdték meg.

A The Moscow Times beszámolója szerint emellett szó van 2 Varsavjanka osztályú dízel-elektromos tengeralattjáró, 48 Mi-17V-5 típusú katonai szállító helikopter, 150 BMP-2/2K páncélozott csapatszállító és 3 Project 11356-os fregatt szállításáról. A szerződések értéke összesen meghaladja a 7 milliárd dollárt, ami jelentős ugrás ahhoz képest, hogy Delhi 2014-ben "csak" 4,7 milliárd dollárért vett orosz fegyvereket. Pedig már ezzel is azok legnagyobb importőre lett, Moszkva hadiipari exportjának 28 százaléka irányult Indiába.