Az érdeklődés jóval nagyobb volt a vártnál, elemzők csak 40 milliárd eurós jegyzésre számítottak.

Az ECB tavaly júniusban jelentette be, hogy szeptemberben elindítja a célzott hosszú távú refinanszírozási programot a reálgazdaság növekedésének támogatása és a deflációs veszély elhárítása végett. A tervek szerint 2016 júniusáig negyedévenként tartanak aukciókat, összesen még öt alkalommal szeretne hiteleket szétosztani az ECB.

Az első két aukció csalódást keltő eredményekkel zárult: tavaly szeptemberben 82,6 milliárd euró, decemberben pedig 129,8 milliárd euró hitelt vettek fel a bankok négyéves futamidőre, 0,15 százalékos kamattal. A kihelyezett hitelek összege így 212,4 milliárd euró volt, miközben az ECB 400 milliárd euró hitelt szeretett volna szétosztani.

Az alacsony TLTRO-lehívás mindazonáltal arra ösztönözte az ECB-t, hogy kapcsoljon nagyobb sebességre és kezdje el a szuverén kötvényekre is kiterjedő nagyszabású mennyiségi enyhítést. A frankfurti székhelyű intézmény január 22-én jelentette be, hogy havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart.

A TLTRO keretében kihelyezett hitelek kamatát januárban 10 bázisponttal 0,05 százalékra csökkentette az EKB, így a kereskedelmi bankok gyakorlatilag ingyen tudnak hitelt nyújtani a vállalkozásoknak és a háztartásoknak ezen a mechanizmuson keresztül.

A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába - a vállalkozásoknak és a háztartásoknak - kell tovább adniuk. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a feltételnek, már 2016 őszén vissza kell fizetniük a TLTRO keretében felvett hiteleket. Más szankcióktól azonban nem kell tartaniuk.

Johannes Gareis, a Natixis francia befektetési bank közgazdásza szerint a TLTRO harmadik aukciója jó jelzés az euróövezet gazdaságának, támogatnia kell a banki hitelezést, amennyiben a pénzintézetek finanszírozási költségeik csökkenését a háztartásoknak és vállalatoknak nyújtott hitelek kamataiban is érvényesítik. Gareis arra számít, hogy a következő hónapokban fellendül a hitelezés, támogatva a gazdasági növekedést.

Más elemzők nem ilyen optimisták. Jennifer McKeown, a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdásza attól tart, hogy a bankok az EKB-tól felvett olcsó hitelt saját kölcsöneik kiváltására vagy államkötvények vásárlására fordíthatják. Az euróövezetben hónapok óta zsugorodik a magánszféra hitelezése, bár a legfrissebb adatok szerint a visszaesés már lassul.