Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét - mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Günther Oettinger vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban - legutóbb 2009 elején - elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett.

Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott. A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten "több mint elegendők" a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

66 millió köbméter földgázfelhasználás várható

Várhatóan 66 millió köbméter földgázt használnak fel Magyarországon vasárnap, gázipari szempontból az ellátás biztosított - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI-vel. Szombaton az országos földgázfelhasználás elérte a 70 millió köbmétert a várt 71 millió helyett. Az FGSZ tájékoztatása szerint keleti és nyugati irányból valamennyi import forrás beszállítását igazolták. A belföldi földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul üzemelnek és táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt - tette hozzá a társaság.

Az FGSZ korábbi közlése szerint a földgázfogyasztás eddigi csúcsa 2006. január 23-án volt, akkor mínusz 12,8 Celsius fok átlaghőmérséklet mellett a felhasználás elérte a 90 millió köbmétert.