Görögországban július 13-án kezdődik a szokásos nyári kiárusítási szezon, ami az előjelek szerint szabályos bevásárlási vihart ígér - derül ki az athéni ekathimerini.com hírportál beszámolójából. A boltok és az áruházláncok esetenként 50 százalékos kedvezményt fognak adni fogyasztóiknak, akik a tőkekorlátozások miatt csak óvatosan tudnak költeni. Görögországban az ATM-ekből naponta csupán 60 eurót vehetnek fel a számlatulajdonosok.

A vásárlók szűkös anyagi helyzetük miatt szinte kizárólag élelmiszerre és üzemanyagra költenek - ezt kellene megtörniük brutálisan jó ajánlataikkal a más termékeket forgalmazó kiskereskedőknek. A cégek egyik trükkje, amit ennek érdekében bevetnek, hogy a hitelkártyáik használatára biztatják az embereket. (Lehet, hogy a tartozást már drachmában kell törleszteniük?) A görög kereskedelmi és vállalkozói kamara szintén ezt ajánlja a vásárlóknak.

Az utóbbi szervezet vezetői a nehéz gazdasági helyzet ellenére bíznak abban, hogy jól fog alakulni a leértékelési szezon, amely egyébként augusztus 31-éig tart. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a boltok rendkívül sokféle árut fognak kínálni elképesztően olcsón. És ne feledjük: ha idén nyáron nem is lesz szükségünk bizonyos árucikkekre, jövőre még nagy hasznukat vehetjük az előre bespájzolt termékeknek.

A vásárlási kedv erősítését szolgálja, hogy július 19-én vasárnap - délelőtt 11 órától este 8-ig - nyitva lesznek az áruházak. Görögországban évente hét alkalommal lehetnek nyitva a boltok vasárnap is, ezek egyike a nagy nyári leértékelési szezon első vasárnapja. Az új kormány azt ígérte, hogy felülvizsgálja a vasárnapi nyitva tartás szabályozását, ám egyéb bokros teendői, nevezetesen a hitelezőkkel folytatott végeláthatatlan alkudozás miatt még nem ejtette szerét ennek.

Az árak feltüntetésének rendjét azonban biztosan nem fogják felülvizsgálni. Eszerint a kiskereskedőknek ki kell írniuk termékeikre az eredi és a kiárusítás időszakára vonatkozó, leértékelt árat, valamint a kedvezmény mértékét százalékban.