Az elmúlt két hónapban a kereskedők végig azon az állásponton voltak, hogy egyre közelebb kerül a mennyiségi lazítás kezdete. Különösen azután erősödtek fel az ECB közbelépését sürgető hangok, hogy tavaly decemberben csökkentek a fogyasztói árak az eurózónában.

A kereskedők hisznek benne, hogy lép az ECB, de az erre válaszoló 18 fő közül 14 szerint nem lesz elég a 600 milliárd eurós kötvényvásárlás gazdaságélénkítő hatása, hogy az infláció megközelítse az ECB 2 százalékos célszámát.

"Elég lesz-e, hogy nőjön az infláció? Ez kérdéses, valószínűleg nem. A gond, hogy nem tudni, hogy még több pénz felhasználása-e a megoldás. Ami hiányzik, az a fogyasztói kereslet az eurózónában" - fejtette ki aggályait az egyik kereskedő.

A Reuters egy külön felmérésben közgazdászokat is megkérdezett, hogy mire lehet számítani az ECB csütörtöki ülésén: a válaszadók szerint 90 százalék esély van rá, hogy megkezdődik a mennyiségi lazítás.

Az Eurostat adatai szerint 2014 decemberében éves szinten 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az Európai Unióban és 0,2 százalékkal az eurózónában.