Vlagyimir Putyin orosz államfő és pártja, az Egyesült Oroszország befolyását tesztelni fogják a szeptemberi parlamenti választások - állítja Vlagyimir Milov, az Oroszország Demokratikus Alternatívája párt vezetője. Ez a politikai erő liberális alternatívát kínál a választóknak a kormánypárt illiberális irányvonalával szemben.

A nyugati megfigyelőket elvakítják azok a "szenzációs" hírek, amelyek szerint Putyin, az oroszok egyfajta apafigurájaként elképesztő népszerűségnek örvend. Milov szerint emiatt nem vesznek észre sok minden mást, ami figyelmet érdemel Oroszországban - derült ki a CNBC-nek adott interjújából.

Realitás és eltökéltség

Igaz, hogy az oroszok túlnyomó többsége személy szerint támogatja az elnököt, ám nagyon sokan elégedetlenek az uralma alatt, az elmúlt 15 évben kiépült rendszerrel, gazdaságpolitikával. Az ellenzéki vezető úgy látja, hogy a szeptemberi választás esélyt ad neki és kollégáinak, hogy megtegyék az első lépést azon az úton, amelyen Oroszország visszatérhet a demokráciához.

A realitások azt mondatják velünk, hogy Putyin még hosszú ideig hatalmon maradhat, ám a belpolitikai helyzet bizonytalan. Az őszi szavazás ad egy lehetőséget az oroszoknak arra, hogy világossá tegyék: támogatják-e még az Putyin-éra alatt kiépült rendszert, ezen belül a kormánypárt monopóliumát, vagy változást akarnak (annak ellenére, hogy Putyin megtartja hatalmát).

Kétségek és remény

Némi kétséget ébreszt Milov optimizmusával kapcsolatban, hogy számos ellenzéki párt létrejött, majd széthullott Oroszországban az elmúlt években. Nem tudták megkérdőjelezni az Egyesült Oroszország hegemóniáját. Eközben a Levada Center közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint Putyint az oroszok 82 százaléka támogatja.

Fogy a családi ezüst

Ha megbízhatónak bizonyul a moszkvai gazdasági minisztérium előrejelzése, amely szerint 2019-ig átlag 40 dollár/hordó lesz a nyersolaj ára, akkor 2020-ig nem lehet egyensúlyba hozni az orosz költségvetés - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők. Az elmúlt évet a GDP 2,4 százalékát elérő hiánnyal tervezték és 2016-ban is három százalék alatt akarják tartani a deficitet. Ezt 40 dolláros olajárral tervezik belátva, hogy az 50 dolláros tavalyi várakozás nem teljesülhet. Az Ural szabványú orosz olaj átlagára 33,93 dollár volt az idei év első négy hónapjában.

A kieső bevételt részben a magas olajár idején elért óriási jövedelemből felhalmozott alapokból pótolják. Idén kétezer milliárd rubelt (30 milliárd dollár) csoportosítanak át ebből a forrásból, a tavalyi 2,6 ezer milliárd rubel után. A két alapban összesen közel 119 milliárd dollár volt áprilisban.

A Bloomberg összesítése szerint a szakértők rossz ötletnek tartanák, ha a kormány gazdaságösztönzéssel próbálna kikapaszkodni a gödörből gazdasági-költségvetési reformok helyett. Az idő azonban szorítja Putyin elnököt, ugyanis 2018-ban elnökválasztás lesz Oroszországban.

 

Ami az ellenzék reményeit táplálhatja, az az, hogy az elmúlt években több csapás is érte az orosz gazdaságot. Az EU és az USA kereskedelmi-pénzügyi-befektetési szankciókat vezetett be a Krím félsziget - az oroszok körében egyébként népszerű - lenyúlása miatt.

Válaszul Moszkva korlátozta az uniós élelmiszerek importját, ami ugyan segíti a hazai termelőket, de felborította a fogyasztók vásárlási szokásait, választási lehetőségeit.

Meginoghat?

Az olajár zuhanása, amely magával rántotta a gáz árát is, nagy lyukat üt az energiahordozók exportjára alapozott költségvetési bevételeken. Mindezek nyomán nőtt a szegénység az országban az elmúlt években, ami árnyékot vethetnéne Putyinra vagy legalábbis a kormánypártra.

Milov abban bízik, hogy az ellenzéki erők együttesen meg tudják fosztani parlamenti többségétől az Egyesült Oroszországot. Ha ez sikerülne, akkor 13 év után először fordulna elő, hogy a putyini rendszer egyik fontos pillére meginogna.

Megingathatatlanok

Oroszországban nem életbiztosítás ellenzékinek lenni. Tavaly például meggyilkolták az ellenzék vezéralakját, Borisz Nyemcovot. Így logikus a kérdés, hogy Milov és kollégái nem féltik-e az életüket. Nem érezzük magunkat biztonságban, hiszen Nyemcov meggyilkoltatásának is az volt a fő célja, hogy megfélemlítsen bennünket - felelte. Ennek ellenére maradunk Oroszországban, nem törődve a kockázattal.