A tárcához hétfőn bekérették Geza Andreas von Geyrt, Németország moszkvai nagykövetét, akivel közölték, hogy a német kormány döntésére adott szimmetrikus válaszként a német külképviseletek negyven oroszországi alkalmazottját nemkívánatos személynek minősítették. A misszióvezetőnek az orosz külügy határozott tiltakozását fejezte ki Berlin április 4-i, "nyíltan barátságtalan" döntése miatt, hogy a németországi orosz diplomáciai intézmények negyven alkalmazottja "persona non grata" minősítést kapott.

A nagykövettel közölték: Moszkva elfogadhatatlannak tartja Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozatát, "amelyben a német hatóságoknak ezt a lépését azzal a teljesen hamis állítással indokolta, hogy az említett alkalmazottak munkájának célja a német szabadság és a német társadalom egységének aláásása volt, valamint az Ukrajnában zajló eseményekre vonatkozó gyanúsító célzásokkal".

A német média április 4-én számolt be róla, hogy a német külügyminisztérium kiutasította a németországi orosz nagykövetség 40 alkalmazottját. Baerbock a döntésről szóló hírt megerősítette, de az érintettek számát nem közölte. Egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a nemkívánatos személynek minősített orosz külügyi alkalmazottak munkája veszélyt jelent azokra, akik Németországban keresnek védelmet, amit Berlin "nem fog eltűrni" - írja az MTI.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva reagálást helyezett kilátásba akkor "a német politikai gépezetnek erre a rosszindulatú lépésére". Másnap úgy fogalmazott, hogy a "példátlan döntésre" Moszkva úgy tekint, mint Berlin Oroszországgal szemben nyíltan barátságtalan, a kétoldalú kapcsolatok egész komplexumának szándékos lerombolására irányuló irányvonalának megerősítésére.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn az orosz parlament felsőházában azt mondta, hogy a háború kezdete óta 28 nyugati országból mintegy 400 orosz diplomatát utasítottak ki. Vezető helyen Lengyelországot, Németországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Horvátországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot említette meg.

Elmondta, hogy a konzuli képviseletek kapacitása megcsappant számos országban, ami megnehezíti a segítségnyújtást az ott élő orosz állampolgároknak. A sajtótitkárok kiutasítása ellehetetleníti az információk közvetítését.

"A Nyugattal fenntartott diplomáciai kapcsolatoknak a korábbi szinten való helyreállítása finoman szólva minden forgatókönyv szerint sokáig fog tartani és nehéz lesz" - mondta a miniszterhelyettes.