Az amerikai David Scott kiskereskedő onlie boltja az elmúlt két évben csupán néhány darabot adott el Átfogó fertőzésvédelmi csomag nevet viselő termékéből. Október első hetében azonban teljesen kifogyott a raktárkészletéből - írja a Bloomberg. A magyarázat egyszerű: szeptember 28-án került kórházba az első olyan beteg, aki napokig szabadon járt-kelt az Egyesült Államokban, mielőtt diagnosztizálták Ebola-fertőzését.

Scott elmondása szerint két hét alatt 50 darabot adott el a 150 dolláros pakkból - az értékesítés a betegről szóló bejelentést követő három napban volt a legmagasabb. Azóta ugyan sikerült újabb beszerzési forrást találnia, ám attól tart, hogy még egy ilyen roham esetén tovább kell keresgélnie. A csomagokban egyébként védőszemüveg, gumikesztyű, gázálarc és biológiailag fertőzött anyagok gyűjtésére szolgáló zacskók voltak.

Egymásba fonódó biznisz

A dallasi kiskereskedő nem az egyetlen, aki az eset nyomán üzleti forgalma megugrásáról számol be. Az említett termékeken kívül jól fogynak a műtéti maszkok és gumiruhák is. Az utóbbira példa a DuPont vegyipari multi Tyvek márkájú, 125 dolláros, eldobható felszerelése, amelynek értékesítése az Ebola amerikai megjelenése utáni 24 órában 233 százalékkal ugrott meg az Amazon internetes áruházban. A cég most azt ígéri, hogy felpörgetik a termék gyártását, és szállítanak belőle az USA minden pontján lévő kereskedőnek.

Más cégek is arról számoltak be, hogy viszik a termékeiket. A 3M Co. 22 dolláros gázálarcainak eladása 4004 százalékkal szált el szintén az Amazonon, a Soap.comon pedig a kézfertőtlenítőkből adtak el ötödével többet a korábbiaknál

Jön az Ebola

Ugyanez a helyzet a szakirodalommal is. Az Ebola-túlélési kézikönyv: tippek, stratégiák védőfelszerelés-lista a világ legjobb felkészülési szakértőitől című könyvből, amely szeptember 22-én került a boltokba, közel 50 százalékkal kelt el több a hét végén, mint korábban. Az üzlet összefonódik: a könyv olvasói gyakran vásárolnak Tyvek ruhát és gázálarcot - derül ki az Amarzon adataiból. Az internetes áruház ezért arra ösztönzi vevőit, hogy kössék össze a könyv és a védőfelszerelések megvásárlását.

Scott beszámolója szerint korábban vállalatoknak, illetve Nyugat-Afrikába - az Ebola-járány helyszínére - utazóknak adott el a biztonsági csomagokból, ám mostanában mindenfelől érdeklődnek a vevők, különösen Dallasból, ahol ebolás beteget kezelik. Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság igazgatója a napokban azt mondta: nem tartja kétségesnek, hogy az Ebola végül meg fogja fertőzni az Egyesült Államokat is. A kérdés az, mennyire lesznek felkészültek erre az illetékes hatóságok és az emberek.