Az ECB hamarosan megkezdheti a pénznyomtatást, miután Európának nem marad más lehetősége arra, hogy megfékezze a terjedő euróválságot - írja a Reuters. A hírügynökség 50 amerikai és európai kötvénypiaci stratéga véleményét kérdezte a mostanra kialakult súlyos bizalmi válság lehetséges kimenetéről, és a válaszadók 48 százaléka úgy vélte, hogy az ECB rákényszerül az USA-ból és Nagy-Britanniából ismert monetáris enyhítésre. A fordulatot 2012. márciusa előtt várják.

Akár két vállra fektethetik a bankot

A megkérdezettek kisebbsége, 25 szakértő úgy látja, hogy az ECB még az előbbinél is mélyebb beavatkozásra kényszerül, azaz fel kell vállalnia az úgynevezett végső segítő szerepének eljátszását. Ez azt jelentené, hogy segélycsomagokat nyújtana, kedvezményes hitelkeretet nyitna a fizetési nehézségekkel küszködő euróországoknak.

Az európai jegybank eddig következetesen elutasította, hogy a mélyebben belefolyjon a válságkezelésbe. Politikáját elemzők úgy jellemzik, hogy a piaci hisztéria csillapítása érdekében rövid ideig vásárol eurózónás államkötvényeket, majd visszavonul, és azt hangoztatja, hogy a bajokat a kormányoknak kell orvosolniuk.