A Destatis keddi közlése szerint a növekedés főként az autóipari termelésnek volt köszönhető, az előzetes adatok szerint 2,9 százalékkal emelkedett szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest a feldolgozóipari termelés a júliusi 2,9 százalékos havi esés után. Az elemzők átlagosan szerényebb, 0,8 százalékos havi növekedést vártak.

Kevésbé változékony három hónapos összevetésben a termelés június-augusztusban 1,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az ezt megelőző három hónapban.

A feldolgozóipar augusztusi termelése az egy évvel korábbitól 2,5 százalékkal maradt el a júliusi 5,8 százalékos éves csökkenést követően.

Jelentős havi ingadozások mutatkoznak az autóipari termelésben, melyek érezhetően az egész feldolgozóipar termelésének havi alakulását is befolyásolják.

Idén augusztusban a gépjármű- és gépjárműalkatrész-gyártás szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 19,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest azután, hogy júliusban még 8,2 százalékos havi szintű csökkenést jegyeztek.

Az energiatermelés 2,3 százalékkal, az építőipari termelés pedig 0,3 százalékkal nőtt augusztusban az előző hónaphoz képest.

Ezt Magyarország is megérzi: szétesőben a német ipar

Az energiapolitika okozza a német ipar vesztét, a magas áram- és gázárak miatt egyre több nagyvállalat hagyja el Európa legnagyobb gazdaságát. Ez rossz hír a külföldi partnereknek is – derül ki a Német Kereskedelmi és Iparkamara új felméréséből.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.