A német szövetségi kormány 12,6 milliárd euróval (nagyjából 5077 milliárd forinttal) kevesebb adóbevételre számít a 2028-ig tartó öt évre ahhoz képest, amit még a májusi becslések mutattak.

Christian Lindner pénzügyminiszter szerint a csütörtökön közzétett legfrissebb adóbecslés azt mutatja, hogy az országnak fordulatra van szüksége.

Nem támaszkodhatunk arra, hogy az adóbevételek továbbra is áramolni fognak – gazdasági növekedésre van szükségünk. Legfőbb ideje, hogy arra összpontosítsunk, ami visszaállítja országunkat a siker felé vezető útra: egy valódi elmozdulásra a nagyobb dinamizmus felé

– mondta a szabaddemokrata Lindner a Bloomberg beszámolója szerint.

Az adóbevételek várható visszaesése a gyengébb gazdasági teljesítménynek köszönhető, a német gazdaság ugyanis várhatóan a második egymást követő évben zsugorodik majd, több mint két évtized után először.

A további fiskális megszorítás még nehezebbé teszi a 2025-ös költségvetés több mint 10 milliárd eurós hiányának betömését, amelyet még júliusban írt alá a kabinet, és amelyet novemberben még jóvá kell hagynia a parlament alsóházának, majd év végéig a felsőháznak is.

„Nincs mozgástér a költségvetésben. Éppen ellenkezőleg: tovább kell konszolidálnunk. Nem minden szolgáltatás, amelyet jelenleg az állam kínál lesz továbbra is megfizethető” – mondta a pénzügyminiszter, aki jelenleg Washingtonban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves ülésén. 

Az adóbecsléseket – amelyeket a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Bundesbank, a Német Gazdasági Szakértői Tanács, öt kutatóintézet, valamint a regionális és önkormányzati hivatalok tisztviselőiből álló munkacsoport állított össze – évente kétszer teszik közzé, amely adatok elengedhetetlenek a kormány költségvetési tervezése szempontjából.

Temetik Európa vezető gazdaságát, a Mercedes a dolgozókra mutogat

A német kormány ugyan még lát kiutat a recesszióból, de a külföldi elemzők szerint már nincs esély a fellendülésre. Eközben a Mercedes főnöke kiborult, szerinte túl sokat betegeskednek az alkalmazottak, ami alávág a termelésnek.