Az Intel amerikai chipgyártó elhalasztja gyárának építését a kelet-németországi Magdeburg városában – jelentette be a cég. 

A dw.com beszámolója szerint Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója elmondta, hogy a német Szász-Anhalt tartomány fővárosában a projekt várhatóan körülbelül két évet csúszik.

A cég két chipgyár felépítését tervezte az államban, mintegy 3000 munkahelyet teremtve ezzel.

„Továbbra is sürgősen fel kell lépnünk egy versenyképesebb költségstruktúra kialakítása és a múlt hónapban bejelentett 10 milliárd dolláros megtakarítási cél elérése érdekében” – mondta Gelsinger.

A beruházás értékét 30 milliárd euróra (nagyjából 12 ezermilliárd forint) becsülték.

A bejelentésre reagálva Christian Lindner pénzügyminiszter azt szorgalmazta, hogy a projektre szánt állami támogatásokat a szövetségi költségvetési hiány csökkentésére fordítsák.

Robert Habeck gazdasági miniszter ezzel szemben arról beszélt, hogy a kormány megvitatja a pénzeszközök „ésszerű és körültekintő, valamint az ország javára történő felhasználását”. A miniszter álláspontja szerint a támogatások a költségvetésen kívüli klíma- és átalakítási alapból származnak, így nem irányíthatók át a szövetségi költségvetésbe.

Újabb rossz hírek érkeztek Németországból

Az elemzők által vártnál jóval jelentősebben romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe szeptemberben.