835 milliárd norvég korona (megközelítőleg 28,3 billió forint) harmadik negyedévi nyereséget jelentett a világ egyik legnagyobb befektetőjeként számon tartott, a norvég központi bank által működtetett vagyonalap: a Government Pension Fund Global.

Norvégia állami alapjának értéke szeptember végén 18,870 billió korona (640 billió forint) volt. 

A teljes harmadik negyedéves hozam 4,4 százalékra rúgott, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb a referenciaindex hozamánál – írja a CNBC.

  • A részvények, amelyek az alap 71,4 százalékát tették ki a negyedévben, 4,5 százalékos hozamot értek el.
  • Az alap eszközeinek 26,8 százalékát kitevő fix kamatozású befektetések hozama 4,2 százalék volt.

Augusztusban még a kockázatokra figyelmeztettek

„Minden befektetési területünkön pozitív hozamot értünk el. A csökkenő kamatlábak a részvénypiac széles körű emelkedéséhez vezettek” – mondta Trond Grande, a Norges Bank Investment Management vezérigazgató-helyettese. 

Augusztusban még arra figyelmeztette a részvényeseket az alapot kezelő Norges Bank Investment, hogy a megnövekedett bizonytalanság és a „teljesen más geopolitikai helyzet” folytán magasabbak lettek a befektetéseik kockázatai. 

A norvég vagyonalapot 1990-es években hozták létre az ország olaj- és gázszektorából származó többletbevételek befektetése céljából. Azóta 71 országban több mint 8760 vállalatba invesztált az észak-európai ország jegybankja által működtetett szervezet.

A norvég vagyonalap kiszűri a punnyadt részvényeket

A világ egyik legnagyobb befektetője, Norvégia 1400 milliárd dolláros állami vagyonalapja azt tervezi, hogy a globális banki és más iparágakban a közelmúltban bekövetkezett zavarok után nagyobb erőfeszítéseket tesz.