Az amerikai törvényhozás Demokrata és Republikánus Pártban ülő képviselői egy alsó- és felsőházi munkacsoportot hoztak létre, hogy egy új szövetségi nyugdíjrendszert dolgozzanak ki. Bár az általánosan Secure 2.0 néven ismert jogszabály olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek célja a hozzáférés és a megtakarítási lehetőségek bővítése, az érdekvédők szerint nem feltétlenül fogja elérni azokat az embereket, akiknek a vállalata nem kínál nyugdíjbiztosítási tervet. Márpedig ez egy elég széles csoport: az alacsony és a közepes keresetű munkavállalók legnagyobb része közéjük tartozik.

"Ha a Secure 2.0 átmegy, akkor is alapvető problémánk marad" - mondta John Lettieri, a kongresszusi csoport célját támogató Economic Innovation Group elnök-vezérigazgatója a CNBC szerint.

A Georgetown Egyetem Nyugdíjkezdeményezések Központja közölte, becslések szerint 57 millió munkavállalónak nincs a munkahelyén kínált nyugdíjbiztosítása. Az alacsony keresetű munkavállalóknak pedig sokkal nagyobb ez az arány: az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának kutatása szerint az alsó 25 százalékba tartozók mindössze 42 százaléka rendelkezik munkahelyi nyugdíjbiztosítással, míg a legmagasabb 25 százalékba tartozóknál 88 százalék ez az arány. Sokan egyébként egyáltalán nem készülnek a nyugdíjas éveikre az Egyesült Államokban.

A kongresszusi csoport a szövetségi közalkalmazottak és a veteránok számára elérhető Thrift Savings Plan (TSP) mintájára kidolgozott program ötletét vizsgálja. Ez a nyugdíjprogram tartalmaz néhány olyan funkciót, amelyek a kutatások szerint javítják a nyugdíjmegtakarításokra való hajlandóságot, beleértve a 2010-ben indított automatikus bejelentkezést. Ezt megelőzően az általános részvételi arány 60 százalék volt a Kongresszusi Költségvetési Hivatal 2020-as jelentése szerint. A változás bevezetése után ez az arány 96,7 százalékra emelkedett.

A Lettierie csoport által tavaly közzétett kutatás szerint a legfeljebb középiskolai végzettséggel rendelkezők körében a részvételi arány 95 százalék volt öt évvel az automatikus nyugdíjmegtakarítási regisztrálás bevezetése után. 

A Secure 2.0 - amelynek egy változatát március végén hagyta jóvá a képviselőház - tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek célja a hozzáférés növelése, például az, hogy bizonyos részmunkaidős alkalmazottak, akik két egymást követő évben legalább 500 órát dolgoznak, jogosultak legyenek a vállalatuk 401(k) programjára. 

A Pew Charitable Trusts szerint azonban az automatikus beiratkozási funkcióval rendelkező tervekben a részvételi arány - az iparágtól és a terv sajátosságaitól függően - 90% fölött is lehet, míg az olyan tervekben, ahol a munkavállalóknak maguktól kell bejelentkezniük a nyugdíjmegtakarításra, az arányok az 50 százalékos tartományba esnek.