Az orosz élelmiszer-biztonsági hivatal hétfőn bejelentette, hogy gyanújuk szerint Szerbia lengyel almát reexportál Oroszországba. Ezért fontolgatják, hogy betiltják minden gyümölcs importját az Európai Unión kívüli balkáni országból - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Moszkva az ukrán válság miatt elfogadott EU-s és amerikai szankciókra válaszul betiltotta az élelmiszerek, ezen belül a gyümölcs bevitelét az Európai Unióból.

Sok szakértő már a tilalom elfogadásakor arra figyelmeztetett, hogy a termelők kerülőutakat fognak keresni. Elsősorban Fehéroroszország és Kazahsztán merült fel olyan országként, ahol átcímkézhetik az EU-ból származó élelmiszereket, mivel ezek vámuniót alkotnak Oroszországgal. A szerb kapcsolattal kapcsolatban Julia Trofimova, az orosz élelmiszer-biztonsági hivatal szóvivője kijelentette, hogy gyanújuk szerint több mint valószínű, hogy lengyel alma jut el Oroszországba Szerbián keresztül. Ez elég indok lenne a teljes importtilalomhoz.

Ultimátum

Trofimova arról is tájékoztatta az orosz hírügynökséget, hogy tíz napot adtak a szerb kormánynak a helyzet tisztázására. Ha nem kapnak kielégítő választ, akkor nem csupán a gyümölcsimportot, hanem egyéb élelmiszerek behozatalát is megtiltják. Ez váratlan rossz hír Szerbiának, amely a közös ortodox keresztény vallás alapján hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Moszkva és Belgrád 2000-ben szabadkereskedelmi megállapodást írt alá. Szerbia uniós csatlakozási szándéka ellenére megtagadta, hogy csatlakozzon a Kreml-ellenes európai uniós szankciókhoz.

Vizsgálataink nem találtak arra utaló információkat, hogy Szerbia megsértené a reexporttal kapcsolatos szabályokat - mondta Stevan Nikcevic, a belgrádi kereskedelmi minisztérium tisztviselője az állami RTS TV-nek. Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter a Vecernje Novoszti tudósítása szerint letette a főesküt arra, hogy további ellenőrzéseket tartanak. "Nem engedhetjük meg, hogy egy-két exportőr esetleges csalása veszélyeztesse a szerb-orosz szabadkereskedelem fenntartását.

Méricskélnek

A miniszter elmondása szerint egyebek mellett meg fogják vizsgálni az exportált gyümölcs mennyiségét - nyilván összevetik például a helyi terméssel. A belgrádi kereskedelmi kamara adatai szerint a nyugati szankciók bevezetése óta 48 százalékkal, 118 ezer tonnára bővült az orosz piacra irányuló szerb almaexport. Ez elvileg származhatott abból is, hogy a helyi exportőrök betörtek az orosz ellenembargó nyomán keletkezett piaci résbe, de abból is, hogy máshonnan származó terméket reexportálnak.

A belgrádi mezőgazdasági minisztérium, amely többet tudhat erről, nem szólalt meg az ügyben. Ljajic elmondása szerint megerősítették a határokon az ellenőrzéseket, mivel idén már másodszor kaptak jelzéseket gyanús reexportról.