Csökkenéssel indították az olajárak a hétfői kereskedést, elsősorban a legnagyobb importőrnek: Kínának a romló keresletétől való félelem rontotta a piaci hangulatot. Ezenfelül a közel-keleti tűzszüneti tárgyalások előrehaladására figyelnek a a befektetők, ami csökkentheti az ellátási kockázatokat.

  • A Brent nyersolaj határidős jegyzései 45 centtel (0,56 százalékkal) 79,23 dollárra esett a hordónkénti ára
  • A West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 58 centtel (0,76 százalékkal) hordónként 76,07 dollárra csúszott.

Kínai probléma

Mindkét referenciaindex közel 2 százalékkal esett a múlt pénteken, mivel a befektetők mérsékelték a kínai kereslet növekedésére vonatkozó várakozásaikat – írja a Reuters.

A friss adatok szerint júliusban a kínai gazdaság vesztett a lendületéből: kilenc év óta a leggyorsabb ütemben esett az új ingatlanok ára,  az ipari termelés lassult és nőtt a munkanélküliség.  A múlt havi üzemanyag-kereslet esés miatt a finomítók  csökkentették a kőolaj feldolgozási ütemét.

A hétvégi vámadatok alapján júliusban meredeken csökkent a kínai gázolaj- és benzinexport, ami jól tükrözi a múlt havi alacsonyabb nyersolaj-feldolgozási szintet.

A közel-keleti helyzet

A Hiroyuki Kikukawa,a Nissan Securities szakértője  elmondta: „a lassú kínai kereslet miatti tartós aggodalmak eladási hullámhoz vezettek", amit az egyesült államokbeli autós szezon vége is elősegített. Azonban Kikukawa szerint

ennek ellenére a közel-keleti feszültségek és az orosz-ukrán háború eszkalálódása, amelyek ellátási kockázatot jelentenek, alátámasztják a piacot.

Antony Blinken vasárnap Tel-Avivba megkezdte újabb közel-keleti körútját, az amerikai külügyminiszter a Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén az MTI tudósítása szerint kijelentette: a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esélyt jelentik az elraboltak szabadon engedésére.

A közel-keleti helyzet konszolidálása jelentősen mérsékelné az ellátási kockázatokat.