A Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország az invázió óta elzárta a gázt az európai fogyasztók elől – bár a bolgár gázhálózat-üzemeltető ügyvezető igazgatója a Reutersnek azt mondta, hogy Bulgáriába még érkezik orosz gáz. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint Oroszország „megkezdte Európa gázzsarolását”.

Oroszország megpróbálja megtörni szövetségeseink egységét – értékelt a helyzetet Gaál Gellért, a Concorde energetikai szakértője és vezető elemzője az Indexnek.

Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek - írta a Gazprom.

A szakértő szerint ezt fizikálisan meg lehet ezt valósítani. Nem véletlenül mondta ezt a Gazprom, hacsak nem látna rá valódi esélyt – mondta Gaál Gellért, aki szerint 2022-től a lengyelek amúgy is leválasztották volna az egyik legnagyobb finomítójukat az orosz gázról.

Magyarországra irányuló orosz földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette be szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát. "Azonban sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára" - mondta a miniszter.

Szijjártó szerint a tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovákok is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk majd május 22-én jelentkezik.