A Naftogaz ukrán állami gázvállalat 550 millió dolláros kölcsönt vett fel az orosz Gazprom bankjától, hogy ki tudja fizetni a Gazpromnak az októberi gázimportjának számláját - derült ki egy ukrán hírportál közléséből. A Gazprom nem volt hajlandó kommentálni a hírt, de az Ekonomicsna Pravda által a két cég közti levelezésből megszerzett dokumentumok szerint a Naftogaz cashflow-problémáira hivatkozva kérte a hitelt, amit az orosz bank meg is adott egy évre, 8,5 százalékos kamatra. Biztosítékul az ukrán cég gáztranzit-bevételei szolgálnak. A Naftogaz minden hónap első hetében 500 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget utal a gázimport fejében az oroszoknak.

A pénzhiányt indokolja, hogy a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a 15 milliárd dolláros nemzetközi hitelkeret esedékes részletének átutalását, mivel megállapodásukkal ellentétben Kijev nem emelte fel a lakossági fogyasztóknak szolgáltatott gáz erősen támogatott árát - emlékeztetett a Kyiv Post.

Andrej Kljujev gazdasági és kereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott: bíznak benne, hogy még ebben a hónapban sikerrel fejezhetik be a Kijev által vitatott gázszállítási szerződés (amire hivatkozva börtönbüntetésre ítélték Julija Timosenko volt kormányfőt) módosítását.

Különösen fontos tisztázni, mennyiért hajlandók adni a gázt az oroszok jövőre, mert ennek az adatnak a hiányában nem tudják lezárni a költségvetés tervezését. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a miniszter kijelentette, hogy a gázár-tárgyalások során felvetik Oroszország Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagsága támogatásának kérdését is. Ez alig burkolt közlése annak, hogy készek megzsarolni Moszkvát - ellene szavaznak, ha nem adja olcsóbban a gázt. Ukrajna jelenleg az európai árnál 30 százalékkal olcsóbban kapja az orosz gázt annak fejében, hogy engedélyezi a Fekete-tengeri orosz hadiflotta krími bázisának működését.