Még tizedannyi kelet-európai vendégmunkás sem érkezett a tavaly májusi "határnyitás" óta Németországba, mint amennyitől tartottak. A Deutsche Welle szerint még a 41,5 ezret sem érte el a Kelet-Európa nyolc országából bevándorlók száma, közülük 26,3 ezer volt lengyel. A nürnbergi munkaerő-piaci kutató intézet (IAB) szerint igen mérsékelt a volt szocialista országokban az érdeklődés a német munkahelyek iránt. Az óévben ezekből érkezett munkások száma a munkavállalási lehetőségek teljes megnyitása ellenére csupán fele annyi volt, mint 2010-ben.

Még tavasszal a kölni Német Gazdasági Intézet azzal számolt, hogy az új uniós országokból 2011-2012-ben 800 ezren fognak dolgozni Németországban, s a neves Ifo főnöke, Hans-Werner Sinn erre az évtizedre már egy milliót prognosztizált.

A hatóságok egyrészt tartottak attól, hogy a beáramlás leszorítja a béreket, másrészt remélték, hogy a migránsok enyhítik a gazdaságnak egyre nagyobb problémát jelentő szakmunkás hiányt. Sem a félelem, sem a remény nem "jött be". A jól képzett kelet-közép-európai fiatalok továbbra is szívesebben választják Nagy-Britanniát és Írországot, mint Németországot.

A németek mintha meg is lennének sértődve, mivel meg vannak győződve róla, hogy rendkívül vonzóak az általuk kínált lehetőségek. Ennek több oka is van. Először is vonzóbbak azok az országok, amelyek korábban nyitottak, s ahol számos honfitársat találhatnak az új bevándorlók, ahol már hozzájuk szoktak, és előítéletek nélkül fogadják őket - ez pedig a németekre nem áll, és nem nagyon segítik a vendégmunkások és családjuk beilleszkedését. Gondot okoz a nyelvtudás hiánya is. Az új uniós tagországokban végzettek messze túlnyomó többsége ugyanis angolt tanult.

A német kormány a munkaadók követelésére, hogy szakemberekre van szükségük, általában azt válaszolja: válasszanak a hazai munkanélküliek közül. Ez azonban lehetetlen, mert azok nem rendelkeznek a szükséges szaktudással, így a problémát csak a vendégmunkások oldhatják meg.

A helyzetet Berlin számára a régi tagországokból menekülők látszanak ha nem is megoldani, de enyhíteni. A német statisztikai hivatal jelentése szerint megindult Németország felé a hazai munkanélküliség és nyomor elől menekülő görögök és spanyolok áradata. Mint a Reuters írta, a Görögországból érkezők száma az év első felében 84, a spanyoloké 49 százalékkal haladta meg a tavalyit. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az összes bevándorlók száma 67 ezerrel meghaladta a 2010 első felében érkezettekét. Nem csoda, hiszen a görög munkanélküliség szintje a 18 százalékhoz közelít, a spanyol meghaladta a 20 százalékot, míg Németországban ez az arány 6,9 százalék, vagyis két évtizede a legalacsonyabb.