A brit húsfeldolgozó ipar képviselői arra figyelmeztetnek, hogy a brexit után kitalált új kormányzati szabályozás „katasztrofális hatással” lesz Nagy-Britannia állattenyésztésére és jelentősen korlátozza a brit húsexportot az EU-ba – derül ki a Financial Times beszámolójából. December közepétől kezdődően a londoni kormány mezőgazdasági minisztériuma meg fogja követelni az ország több tíz ezer farmerétől, hogy vágásra és exportra szánt állataik egészségi állapotát állatorvosi hitelesítéssel igazolják.

Ez lényeges változás a jelenlegi helyzethez képest, amelyben még az EU szabályozása van érvényben. Ez azt várja el az állattenyésztőktől, hogy igazolják az állatorvosok rendszeres vizsgálatait a farmjaikon. A farmerek ezzel kapcsolatos kifogásait 14 ipari lobbicsoport terjesztette Mark Spencer mezőgazdasági miniszter elé, azt követelve a politikustól, hogy vizsgálja felül tárcája rendeletét.

Az uniósnál szigorúbb szabályozással az a nagy baj, hogy sokkal több időt igényel, mert az állatorvosoknak nagyobb munkát kell elvégezniük, miközben a brexit nyomán hiányoznak ebből a szakmából is a külföldi szakemberek. Nincs elég állatorvos ahhoz sem, hogy igazolják az exportra szánt élelmiszerek és italok egészséges forrásból való származását. Erre azért van szükség, mert az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unió agrártermékekre vonatkozó szabályozási rendszeréből.

Vágóhídi válság

Az élelmiszerek minőségi standardjainak betartását felügyelő brit hatóság egy napokban napvilágot látott parlamenti jelentésében megállapítja, hogy hiány van azokból az állatorvosokból is, akiknek jelen kell lenniük bizonyos vágóhídi tevékenységek elvégzésénél, hogy igazolják a húsok biztonságosságát. Már egy évvel ezelőtt is csupán 210 ilyen orvos állt rendelkezésre a szükséges 260 helyett.

Azok a brit farmok, amelyek rendelkeznek a Red Tractor Assurance, a Quality Meat Scotland vagy a Farm Assured Welsh Livestock minőségi tanúsítványával, mentesülnek az új szabályozás alól, ám több tíz ezer hasonló farm nem. A tiltakozó lobbicsoportok jelezték, hogy a 125 ezer Nagy-Britanniában nevelt bárány és szarvasmarha közül összesen 70 ezer kap ily módon mentességet.

Drágulás jöhet a boltokban

A szakmai szervezetek úgy vélik, hogy akik kimaradnak a felmentésből, azok nem lesznek képesek exportálni az árujukat az EU-ba, miközben a nagyobb bürokrácia okozta költségnövekedés meg fog jelenni a szigetország áruházainak húsáraiban. Emellett a farmerek a kieső uniós export miatt elvesző jövedelmeiket is a brit fogyasztókon fogják „behajtani”. Az elmúlt évben az Egyesült Királyság húskivitelének 70 százaléka irányult az EU-s piacokra, aminek értéke több mint egymilliárd font volt.

Az újabb bürokratikus feladat szükségtelen költségnövekedéssel jár a farmereknél, akiket amúgy is megterhel a műtrágya, a takarmány és az üzemanyagok árának jelentős növekedése – mondja Richard Findlay az egyik tiltakozó agrárlobbi-szervezet elnöke. A történet vége csak az lehet, hogy nagy mennyiségű húst nem lehet majd exportálni.

A londoni agrárminisztérium közleménye szerint kapcsolatba léptek a lobbicsoportokkal és az állatorvosok szakmai szervezetével is, hogy kitalálják, hogy lehetne finomítani a szabályozást.